Bela čokoladna torta z borovničevim biskvitom
Ena izmed bolj enostavnih tort iz čokoladnega moussea. Borovničev biskvit v kombinaciji puhaste bele čokolade naravnost zasije. Torta je lahkotna in, če jo okrasiš z dovolj jagodičevja, tudi zelo sveža.
Sestavine za borovničev biskvit:
- 180 g moke
- 120 g masla
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- sok ene limone
- 160 g kristalnega sladkorja
- 130 g zamrznjenih ali svežih borovnic
- žlička pecilnega praška
Sestavine za bel čokoladni mousse:
- 625 ml sladke smetane za stepanje
- 230 g bele čokolade
- 3 lističi želatine
Priprava biskvita:
- zmešaj moko in pecilni prašek
- zmešaj mleko in limonin sok ter premešaj, pusti, da se rahlo sesiri
- maslo segrej na sobno temperaturo in ga stepaj z električnim mešalnikom skupaj s sladkorjem vsaj 5 minut (toliko, da maslo posvetli in je penasto)
- maslu in sladkorju postopoma dodaj dve jajci in mešaj, toliko, da se popolnoma vmešajo
- nato izmenično dodajaj moko in mleko ter ves čas mešaj
- na koncu s spatulo vmešaj še borovnice
- vlij v namaščen 18 cm pekač za torte in peci 45 – 50 minut pri 180 °C
- biskvit dobro ohladi in razreži na dva do tri dele
- pri torti uporabiš kasneje eno plast biskvita, ostalo shrani in zmaži kot priboljšek, ali pripravi še kakšno torto 😉
Priprava moussa:
- lističe želatine za 10 minut namoči v hladno vodo
- nad vodno kopeljo stopi belo čokolado
- v kozici segrej 125 ml smetane do vretja
- odstavi in k vroči smetani dodaj odcejene namočene lističe želatine
- premešaj, da se želatina popolnoma raztopi
- smetano z želatino primešaj k beli čokoladi in zmešaj
- preostalih 500 ml smetane stepi
- ko je zmes smetane in bele čokolade rahlo ohlajena (a še vedno topla) ji postopoma nežno vmešaj stepeno smetano
Zlaganje torte:
- torto lahko zlagaš v večjem pekaču, kot ga uporabiš pri peki biskvita, lahko pa biskvit obrežeš in jo zložiš v enakem, kot je bila pečena
- v obroč položi na sredino obrezan biskvit (ob straneh na dnu pusti dovolj roba za mousse)
- čez prelij mousse bele čokolade in zravnaj vrh
- postavi v hladilnik vsaj za eno uro
- ko torto odstranjuješ iz obroča si pomagaj s toplim nožem
- torto okrasi s svežim jagodičevjem
Njam!