Browniji s fižolom
Browniji s fižolom. Brezglutenska in zdrava različica brownijev, ki marsikoga preseneti, ko izve, da vsebuje rjav fižol. Na pozitiven način. Super so, poskusite.
Browniji s fižolom se sprva zdijo nekoliko nenavadna kombinacija. Vendar fižolovo pasto pogosto najdemo v azijskih sladicah, zato fižol vsekakor ni tuj tudi, ko pride do priprave sladkih jedi.
Tokrat se je v studio oglasila Asja in pripravila ta super okusen in zanimiv recept. Asjo sicer najdete na Instagramu pod profilom @pasjedobro. Pravi, da zelo rada pripravlja zdrave jedi in, da pogosto niti ne sledi receptom. No, tokrat smo ga vseeno zapisali za vas 🙂
V receptu je uporabljen pekač dimenzije 20 x 30 cm.
Sestavine za brownije s fižolom:
- 600 g kuhanega fižola
- 100 g temne čokolade
- 100 g datljev
- 2 banani
- 1 jajce
- 2 žlici kakava v prahu
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
Priprava:
- Datlje narežemo na manjše koščke, če so preveč suhi jih še prej približno pol ure namakamo v mlačni vodi.
- Polovico čokolade stopimo nad vodno kopeljo, drugo polovico pa narežemo na večje koščke.
- V mešalniku zmešamo vse sestavine razen nasekljane čokolade.
- Pekač dobro namastimo, pečico pa segrejemo na 180 °C.
- Maso za brownije vlijemo v pekač, dodamo nasekljano čokolado in malce pogladimo.
- Pečemo približno 20 minut pri 180 °C.
- Odstanimo iz pečice, počakamo, da se ohladi, nato pa odstranimo iz pekača in narežemo.
Nasveti:
Za hitro pripravo lahko uporabimo kar skuhan fižol iz konzerve. V tem primeru ga dobro splaknimo pod tekočo vodo preden ga uporabimo v brownijih.
Za čokoljube priporočam še dodatnih 50 – 100 g čokolade. Odlična nadgradnja recepta je tudi, če dodamo nekaj arašidovega masla tik pred peko.
Čokolado vedno stopimo nad vodno kopeljo, da se izognemo morebitnim grudicam in temu, da se nam čokolada prismodi.
Poskusite tudi brownije s pomarančo in enostavne čoko kokosove kroglice.
Dober tek!