Hrustljavi bagels s sezamom in solnim cvetom

Hrustljavi bagels s sezamom in solnim cvetom

Bagels so nekakšne žemljice, ki so oblikovane v krog z luknjo v sredini. Pred peko jih za nekaj minut pokuhamo v vodni kopeli kar poskrbi za fino, žvečljivo sredico, obdano z ravno prav hrustljavo skorjico. Odlično se obnesejo za raznovrstne sendviče, lahko pa se jih lotiš kar samih.

Hrustljavi bagels s sezamom in solnim cvetom

Količina: 12 bagelov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 500 g ostre moke
  • 14 g suhega kvasa (2 zavojčka)
  • žlica soli
  • 340 ml mlačne vode
  • žlica rjavega sladkorja

ZA VODNO KOPEL:

  • 2 l vode
  • 2 žlici rjavega sladkorja (najbolje muscovado)

ZA POSIP:

  • žlica sezamovih semen
  • žlica črnih sezamovih semen
  • žlička solnega cveta
  • eno jajce

Priprava:

  1. vse sestavine za testo zmešaš in gneteš 10 minut v električnem mešalniku, za ročno gnetenje si pa rezerviraj 15 minut, ne bo ti žal
  2. testo premakni v naoljeno posodo, pokrij s folijo in pusti vzhajat 90 minut
  3. vzhajano testo nato razdeli na 12 delov, oblikuj kroglice, jih pokrij s folijo in pusti stati pol ure
  4. vmes pripravi vodno kopel tako, da zmešaš vse sestavine zanjo in zavreš
  5. v vsako kroglico testa v sredino naredi s prstom luknjo in jo z dvema prstoma enakomerno razširi na približno 2 cm široko odprtino
  6. bagle daj v vrelo vodno kopel in jih kuhaj eno minuto na vsaki strani
  7. zmešaj eno jajce in žlico vode in s to mešanico premaži zgornjo polovico testa
  8. po testu posipaj mešanico semen in soli
  9. peci 20-25 minut pri 215 °C, nekje po 15 minutah peke jih obrni na glavo, da ohranijo bolj okroglo obliko

Nasveti:

  • iz te količine testa lahko narediš tudi 8 malce večjih baglesov
  • preprosta ideja za sendvič je, da bagel prerežeš po sredini in dodaš mocarelo, paradižnik in baziliko; odlična kombinacija je tudi kremni sir, solata in pršut
  • igraj se s posipi, najbolj popularna sta sicer mak in sezam, bagles pa so lahko tudi sladki, recimo z rozinami in cimetom
  • če imaš res dovolj časa je fino, da testo po fazi, ko oblikuješ kolobarčke pokriješ s folijo in pustiš stati v hladilniku čez noč … tako se bo razvil še bolj poln okus

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi