Hrustljavi bagels s sezamom in solnim cvetom
Bagels so nekakšne žemljice, ki so oblikovane v krog z luknjo v sredini. Pred peko jih za nekaj minut pokuhamo v vodni kopeli kar poskrbi za fino, žvečljivo sredico, obdano z ravno prav hrustljavo skorjico. Odlično se obnesejo za raznovrstne sendviče, lahko pa se jih lotiš kar samih.
Količina: 12 bagelov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 500 g ostre moke
- 14 g suhega kvasa (2 zavojčka)
- žlica soli
- 340 ml mlačne vode
- žlica rjavega sladkorja
ZA VODNO KOPEL:
- 2 l vode
- 2 žlici rjavega sladkorja (najbolje muscovado)
ZA POSIP:
- žlica sezamovih semen
- žlica črnih sezamovih semen
- žlička solnega cveta
- eno jajce
Priprava:
- vse sestavine za testo zmešaš in gneteš 10 minut v električnem mešalniku, za ročno gnetenje si pa rezerviraj 15 minut, ne bo ti žal
- testo premakni v naoljeno posodo, pokrij s folijo in pusti vzhajat 90 minut
- vzhajano testo nato razdeli na 12 delov, oblikuj kroglice, jih pokrij s folijo in pusti stati pol ure
- vmes pripravi vodno kopel tako, da zmešaš vse sestavine zanjo in zavreš
- v vsako kroglico testa v sredino naredi s prstom luknjo in jo z dvema prstoma enakomerno razširi na približno 2 cm široko odprtino
- bagle daj v vrelo vodno kopel in jih kuhaj eno minuto na vsaki strani
- zmešaj eno jajce in žlico vode in s to mešanico premaži zgornjo polovico testa
- po testu posipaj mešanico semen in soli
- peci 20-25 minut pri 215 °C, nekje po 15 minutah peke jih obrni na glavo, da ohranijo bolj okroglo obliko
Nasveti:
- iz te količine testa lahko narediš tudi 8 malce večjih baglesov
- preprosta ideja za sendvič je, da bagel prerežeš po sredini in dodaš mocarelo, paradižnik in baziliko; odlična kombinacija je tudi kremni sir, solata in pršut
- igraj se s posipi, najbolj popularna sta sicer mak in sezam, bagles pa so lahko tudi sladki, recimo z rozinami in cimetom
- če imaš res dovolj časa je fino, da testo po fazi, ko oblikuješ kolobarčke pokriješ s folijo in pustiš stati v hladilniku čez noč … tako se bo razvil še bolj poln okus
Dober tek!