Jabolčni zavitek. Ko nam zadiši sladica in imamo na voljo slastna jabolka pa nič kaj drugega, je ta sladica odlična rešitev. Poimenoval sem ga kar jabolčni zavitek iz špajze, saj ima tako malo sestavin.

Jabolčni zavitek iz špajze je poenostavljen recept klasičnega jabolčnega zavitka. Zakaj poenostavljen? Zato, ker nam je proti koncu dopusta zmanjkovalo sestavin, apetit po sladkem pa se je povečal 🙂

Vlečeno testo je resnično okusno in če smo spretni pri njegovem razvaljanju ter nimamo slabe vesti uporabiti malce več olja za premaz, bomo dobili hrustljavo testo, ki se drobi v slastne tanke kosmiče. Dobra jabolka so zvezde našega nadeva a vseeno sta cimet in limonina lupinica vedno dobrodošla, da dodata našemu zavitku piko na i.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5

Jabolčni zavitek iz špajze

Sestavine:

  • 200 g moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1 ½ žlica olja
  • 110-130 ml mlačne vode
  • 4 jabolka
  • Sok in lupinica 1 limone
  • 2 žlički cimeta
  • 3-4 žlice sladkorja

Priprava:

  1. V mešalno skledo presejemo moko in dodamo sol. Premešamo.
  2. V skledo dodamo olje in postopoma prilivamo mlačno vodo. Vmes mešamo s kuhalnico, ko se nam masa začne oblikovati v kepo se testa lotimo z rokami.
  3. Testo z rokami gnetemo 8-10 minut, da postane lepo povezano, gladko in voljno. V primeru, da je testo drobljivo in kepasto, dodamo še malo vode. Če se nam testo med gnetenjem lepi na prste in skledo, dodamo še malo moke. Vsakič, ko dodamo moko ali vodo, testo gnetemo nekaj časa preden dodamo novo količino.
  4. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno posodo, ki jo pokrijemo s folijo za živila ali krpo. Testo pustimo počivati na sobni temperaturi 60-90 minut.*
  5. Med čakanjem na testo, pripravimo jabolčni nadev.
  6. Jabolka po želji olupimo in naribamo v skledo.
  7. Dodamo še naribano limonino lupinico in limonin sok. Premešamo in pustimo ob strani.
  8. Delovno površino pomokamo in nanjo odložimo spočito testo.
  9. Površino testa rahlo pomokamo nato ga z valjem razvaljamo v pravokotno obliko.
  10. Testo razvaljamo z valjem kolikor se da, nato ga nežno razvlečemo še z rokami. Za zavitek poskušamo razvleči testo res na tanko, tako da lahko vidimo skozi njega.
  11. Nato obrežemo debelejši rob testa in razvlečeno testo v celoti premažemo z mešanico olja in vode. Za oljni premaz zmešamo 2 žlici olja in 2 žlici vode.
  12. Sedaj ožamemo naribana jabolka in jih potresemo po ½  testa. Nadev lahko postavimo na levo ali desno stran. Pazimo, da pustimo testo 2 cm od roba brez nadeva za lažje zavijanje.
  13. Sladkor zmešamo s cimetom in ga potresemo čez naribana jabolka.
  14. Nato čez nadev zavijemo obe daljši stranski stranici testa, da nam nadev med zavijanjem ne uide ven.
  15. Sedaj rob testa zavihamo čez nadev in zarolamo zavitek do konca nadeva. Testo z vsakim novim zavojem premažemo z oljnim premazom.
  16. Zaviti jabolčni zavitek še po vrhu premažemo z oljnim premazom in ga previdno prestavimo na pekač.
  17. Jabolčni zavitek pečemo 35-40 minut pri 180 °C.
  18. Pečeni zavitek rahlo ohladimo preden ga potresemo z mletim sladkorjem in razrežemo.

Jabolčni zavitek iz špajze

Nasveti:

* Testo lahko pripravimo tudi dan vnaprej. Testo lahko hranimo pokritega v hladilniku do 2 dni. Pred uporabo testo segrejemo na sobno temperaturo.

Količino sladkorja določimo glede na sladkost uporabljenih jabolk.

Jabolk ne ožemamo, če imamo na voljo drobtine, mlete mandlje, lešnike ali orehe.

V zavitek se super podajo tudi rozine namočene v rum.

Poskusi še hrustljavo jabolčno pito in  obrnjen kolač z jabolki.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje