Popolno pečen piščanec s krompirjem

Popolno pečen piščanec s krompirjem

Popolno pečen piščanec v pečici s krompirjem. Klasika, ki nas spremlja pri družinskih pojedinah, praznovanjih in nedeljskih kosilih. Nič boljšega od hrustljave skorjice, sočnega mesa in aromatičnega pečenega krompirja za prilogo. Vse kar potrebujemo je še skleda solate in kosilo bo zares popolno.

Popolno pečen piščanec s krompirjem

Popolno pečen piščanec je enostavna zadeva. Za začetek potrebujemo dobrega, svežega piščanca. Potem so tukaj začimbe. V tem receptu bom uporabil kar mešanico začimb za perutnino Maestro, ki je po mojih izkušnjah najbolj enostaven in preverjen način kako resnično dobro začiniti piščanca. Manjka nam samo še nekaj manjših trikov in ni razloga, da tudi tvoj piščanec ne bi bil popoln.

Recept je nastal v sodelovanju s Podravko Slovenija.

Količina: 4 osebe / Čas priprave 110 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 750 g krompirja
  • 2 večja korenja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 20 g mešanice začimb za krompir in zelenjavo Maestro
  • Cel piščanec (1,7-2 kg)
  • 70 g masla
  • 30 g mešanice začimb za perutnino Maestro
  • 1 čebula
  • 1 glava česna
  • 1 limona

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 220 °C in pripravimo pekač primerne velikosti za našega piščanca.
  2. Krompir in korenje olupimo ter ju narežemo na večje kose.
  3. Na pripravljen pekač vlijemo 2 žlici olivnega olja in dodamo 20 g mešanice začimb za krompir in zelenjavo.
  4. Sedaj v pekač dodamo narezan krompir in korenje ter dobro premešamo.
  5. V pekač dodamo še olupljeno čebulo narezano na četrtine in neolupljeno česnovo glavo, prerezano po širini na pol. Česnovo glavo postavimo s prerezanim delom obrnjeno navzdol.
  6. Piščanca vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko in ga osušimo s papirnato brisačko.
  7. S hrbtno stranjo jedilne žlice zrahljamo kožo pri vratu in potisnemo žlico vzdolž celih prsi. Tako ločimo kožo od mesa in ustvarimo žep za začimbe. To storimo previdno, da ne strgamo kože.
  8. Maslo stopimo in mu primešamo mešanico začimb za perutnino.
  9. Z začinjenim maslom premažemo celega piščanca, notranjost piščanca in na koncu ga vlijemo še pod kožo na prsni strani.
  10. Piščanca prestavimo na posteljo krompirja in zelenjave.
  11. V notranjost piščanca postavimo preostalo polovico česnove glave in polovico limone, ki smo ji odstranili peške.
  12. Sedaj zložimo perutke piščanca pod hrbet in z vrvico zvežemo krače.
  13. Preostalo polovico limone pokapamo po piščancu in krompirju.
  14. Piščanca prestavimo v segreto pečico na 220 °C in ga pečemo 10 minut.
  15. Nato zmanjšamo temperaturo na 180 °C in ga pečemo še 75 minut. Piščanca pečemo 20 minut za vsake pol kile teže, oziroma ko središčna temperatura doseže 75 °C.
  16. Med peko, piščanca dvakrat prelijemo s sokom, ki se je nabral na dnu pekača. To storimo po pol ure peke in po eni uri peke.
  17. Po eni uri peke piščanca premažemo še z žlico olivnega olja, da se v zadnjih 15 minutah hrustljavo zapeče skorjica.
  18. Pečen piščanec odstranimo iz pekača na rezalno desko ali servirni krožnik in ga pred razrezom pustimo počivati 10 minut.
  19. Sedaj dvignemo temperaturo pečice na 220 °C in vklopimo žar.
  20. Krompir in korenje vrnemo v pečico za 10 minut, da se hrustljavo zapečeta.
  21. Vse skupaj prestavimo na servirni krožnik in prelijemo s sokom, ki se je nabral na dnu pekača.
Popolno pečen piščanec s krompirjem

Nasveti:

Piščanca pred peko ogrejemo na sobno temperaturo, to pomeni, da ga pustimo odstati pol ure po tem, ko ga vzamemo iz hladilnika. Pomembno je tudi, da površino mesa osušimo s papirnato brisačko preden ga natremo z začimbami.

V pekaču se bo nabrala precejšnja količina soka od piščanca in zelenjave. Ko je piščanec pečen in preden zelenjavo vrnemo nazaj v pečico, lahko ta sok odlijemo, precedimo in ga v ponvi zreduciramo in dodamo nekaj malega masla. Tako bomo dobili odlično in zelo okusno omako za meso in zelenjavo.

Poskusite tudi piščančjo rulado s sirom in pršutom in presne hrustljave pica prigrizke.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi