Omleta s čemažem je eden izmed najbolj okusnih in preprostih receptov, ki jih lahko pripravite s tem spomladanskim superživilom.

Omleta s čemažem bi se lahko imenovala tudi omleta z medvedjim lukom. To je namreč drugo ime za to priljubljeno užitno divjo rastlino, ki se ponavadi znajde v solatah, juhah, sendvičih in omletah.

Pri nabiranju čemaža bodite še posebej pazljivi. Vsako leto se nabere nekaj primerov zastrupitve z rastlinama, ki sta čemažu podobni. Gre za jesenski podlesek in belo čmeriko, ki imata podobne oblike ovalnih listov. Osnovna značilnost čemaža je, da ima vonj po česnu. Pred nabiranjem čemaža se vedno pozanimajte točno kaj nabirate.

Sestavine za omleto s čemažem:

  • 3 jajca
  • 50 g ribanega sira (tudi mozzarella je super)
  • pest čemaža
  • ščep soli
  • 30 g masla

Priprava omlete:

  1. Čemaž dobro operemo in ga narežemo na tanjše lističe
  2. Jajca razžvrkljamo v skledi
  3. Dodamo sir, čemaž in sol
  4. V ponvi segrejemo maslo
  5. Vlijemo maso za omleto s čemažem v segreto ponev
  6. Z lopatko mešamo toliko časa, da se jajca začnejo strjevati, nato jo lepo razporedimo po ponvi in pustimo slabo minuto, da se omleta spodaj zapeče
  7. Omleto s čemažem nato z lopatko prepognemo in postrežemo

Nasveti:

Omlete lahko pripravimo tako, da jih prepognemo, če pa želimo so tudi ploščate omlete izvrstne. Pri slednjih omlete ne zvijamo ali prepogibamo, temveč jih spečemo kar kot “debelejšo palačinko”.