Ajdov kruh s chia semeni
Ajdov kruh s chia semeni je absolutni zmagovalec pri hitri in enostavni pripravi. Ima mehko in sočno sredico, ki je obdana s hrustljavo skorjico iz sončničnih semen. Le pet sestavin in 90 minut je potrebnih, da se pocrkljamo s čudovitim veganskim in brezglutenskim kruhom.
Ajdov kruh s chia semeni je tako enostaven za pripraviti, da skoraj podvomiš da bo iz njega nastal tako okusen kruh. Ajdova moka zna biti zahtevna sestavina, še posebej če je ne mešamo z ostalimi mokami. Tu ji priskočijo na pomoč chia semena, ki poskrbijo, da ostane kruh sočen in lahkotnejši. Pecilni prašek nam da hitri štart za peko in med njo lepo dvigne kruh, da ne ostane preveč zbit.
Količina: 10-12 rezin / Čas priprave: 1 ura 30 min / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 40 g chia semen
- 480 ml vode
- 300 g ajdove moke
- 12 g pecilnega praška
- 60 ml olja
- 1 1/4 žličke soli
- 30 g sončničnih semen
Priprava:
- Pripravimo pekač velikosti 20 cm x 12 cm in ga obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180° C.
- V večjo skodelico stresemo chia semena in jih zalijemo z 240 ml vode. Dobro premešamo in jih pustimo odstati 20 minut. V tem času bodo semena popila skoraj vso vodo in bo nastala zmes podobna gelu.
- V mešalno skledo presejemo ajdovo moko in pecilni prašek. Dodamo še sol in premešamo.
- K moki dodamo preostalih 240 ml vode, olje in namočena chia semena.
- Vse skupaj premešamo le toliko, da se sestavine povežejo in nastane gosto lepljivo testo, ki mora biti bolj tekoče kot pa čvrsta kepa. Če je testo presuho, dodamo še malo več vode.
- Testo prestavimo v pripravljen pekač in ga poravnamo z lopatko / kuhalnico.
- Po površini testa potresemo sončnična semena in prestavimo pekač v ogreto pečico.
- Na dno pečice dodamo še pekač z 2 dcl vroče vode in pečemo kruh 70 minut. Pečenost kruha lahko preverimo z zobotrebcem. Ko zapičimo zobotrebec v sredico kruha in pride ven čist, je naš kruh pečen.
Nasveti:
V testo lahko dodamo različna semena, enako velja za skorjico.
Kruh je primeren za slane ali sladke zajtrke / malice. Odlično nadomesti klasičen kruh.
Najbolje ga je hraniti v hladilniku, kjer zdrži tudi teden dni.
Poskusi še bananin kruh s kakavom in ajdove kruhke.
Dober tek!