Japchae je sladko kisla korejska jed, tradicionalno pripravljena s steklenimi rezanci in zelenjavo. Tokrat smo ga pripravili na malce bolj zdrav in lahkoten način. Namesto rezancev v receptu najtede bučkine rezance.

Japchae ali zapče je korejska različica stir fry jedi, ki vključuje steklene rezance, zelenjavo in meso. V tem receptu so uporabljeni bučkini rezanci, ki jih lahko pripravimo s spiralnim rezalnikom. Če pa tega nimamo se tudi lupilec za zelenjavo dobro obnese. Z njim preprosto lupimo bučke in dobili bomo nekakšne široke rezance.

Zapče sva zakuhala skupaj s Klaro Ljubi, sicer uspešno atletinjo, ki žonglira med športno kariero, doktorskim študijem in službo. Klaro najdete na Instagramu pod profilom choice_for_future.

Japchae zapče

Sestavine za japchae (zapče):

  • 800 g bučk
  • 400 g tofuja
  • 100 g korenčka
  • 100 g mlade špinače
  • 100 g rdeče paprike
  • 120 g čebule
  • 100 g šitake gobic
  • 2 jajci
  • žlička kokosovega olja

ZA OMAKO:

  • 5 žlic sojine omake ali tamarija
  • 2 žlici riževega kisa
  • žlička medu
  • žlička česna v prahu
  • sezamova semena za posip

Priprava:

  1. Bučke operemo in jih narežemo na rezance s pomočjo spiralnega rezalnika ali lupilca za zelenjavo.
  2. V voku segrejemo žličko kokosovega olja in na njem na hitro popražimo bučkine rezance. Te nato odstranimo.
  3. Tofu narežemo na kocke, čebulo nasekljamo, korenček in papriko pa narežemo na trakove. V voku nato najprej popražimo čebulo. Potem dodamo še ostalo zelenjavo, tofu in šitake. Pražimo nekaj minut.
  4. Vmes pripravimo omako tako, da zmešamo sojino omako ali tamari, rižev kis (lahko tudi limonin sok), med in česen v prahu.
  5. Z omako zalijemo praženo zelenjavo, dodamo bučke in premešamo.
  6. Nato v vok dodamo še špinačo in jo pokuhamo ravno toliko, da se omehča.
  7. Vse skupaj zalijemo z razžvrkljanimi jajci in premešamo.
  8. Postrežemo posuto s praženimi sezamovimi semeni.

Nasveti:

Če želite nekoliko bolj kalorično različico jedi bučkine rezance nadomestite z riževimi.

Zapče so pripravljene po stir fry tehniki, kjer posamezne elemente jedi hitro pražimo v voku, da ohranimo karseda veliko svežine. Vok pri pripravi tega recepta segrejte kolikor vam dopušča štedilnik.

Morda vam bo všeč tudi najboljši pad thai.

Dober tek!