Japchae – zapče
Japchae je sladko kisla korejska jed, tradicionalno pripravljena s steklenimi rezanci in zelenjavo. Tokrat smo ga pripravili na malce bolj zdrav in lahkoten način. Namesto rezancev v receptu najtede bučkine rezance.
Japchae ali zapče je korejska različica stir fry jedi, ki vključuje steklene rezance, zelenjavo in meso. V tem receptu so uporabljeni bučkini rezanci, ki jih lahko pripravimo s spiralnim rezalnikom. Če pa tega nimamo se tudi lupilec za zelenjavo dobro obnese. Z njim preprosto lupimo bučke in dobili bomo nekakšne široke rezance.
Zapče sva zakuhala skupaj s Klaro Ljubi, sicer uspešno atletinjo, ki žonglira med športno kariero, doktorskim študijem in službo. Klaro najdete na Instagramu pod profilom choice_for_future.
Sestavine za japchae (zapče):
- 800 g bučk
- 400 g tofuja
- 100 g korenčka
- 100 g mlade špinače
- 100 g rdeče paprike
- 120 g čebule
- 100 g šitake gobic
- 2 jajci
- žlička kokosovega olja
ZA OMAKO:
- 5 žlic sojine omake ali tamarija
- 2 žlici riževega kisa
- žlička medu
- žlička česna v prahu
- sezamova semena za posip
Priprava:
- Bučke operemo in jih narežemo na rezance s pomočjo spiralnega rezalnika ali lupilca za zelenjavo.
- V voku segrejemo žličko kokosovega olja in na njem na hitro popražimo bučkine rezance. Te nato odstranimo.
- Tofu narežemo na kocke, čebulo nasekljamo, korenček in papriko pa narežemo na trakove. V voku nato najprej popražimo čebulo. Potem dodamo še ostalo zelenjavo, tofu in šitake. Pražimo nekaj minut.
- Vmes pripravimo omako tako, da zmešamo sojino omako ali tamari, rižev kis (lahko tudi limonin sok), med in česen v prahu.
- Z omako zalijemo praženo zelenjavo, dodamo bučke in premešamo.
- Nato v vok dodamo še špinačo in jo pokuhamo ravno toliko, da se omehča.
- Vse skupaj zalijemo z razžvrkljanimi jajci in premešamo.
- Postrežemo posuto s praženimi sezamovimi semeni.
Nasveti:
Če želite nekoliko bolj kalorično različico jedi bučkine rezance nadomestite z riževimi.
Zapče so pripravljene po stir fry tehniki, kjer posamezne elemente jedi hitro pražimo v voku, da ohranimo karseda veliko svežine. Vok pri pripravi tega recepta segrejte kolikor vam dopušča štedilnik.
Morda vam bo všeč tudi najboljši pad thai.
Dober tek!