Polentina shakshuka z baziliko
Polentina shakshuka z baziliko je odlična jed, ki jo pripravimo v res kratkem času. Kremna polenta je obogatena s parmezanom in svežo zelenjavo kot so mlada čebula, sladka koruza in špinača. Jajca naredijo jed izjemno domačo, bazilika pa doda prijetno svežino in aromatičnost.
Polentina shakshuka z baziliko nam poenostavi pripravo tedenskih obrokov, saj nam ponudi precej uravnotežen obrok v kratkem času. Najbolj nam je všeč flekbilnost jedi, saj lahko vključimo različno sezonsko zelenjavo, ki bo jed naredila vedno znova rahlo drugačno. Napisana količina je lahko glavna jed za dva ali zajtrk za štiri.
Recept je nastal v sodelovanju s Podravka Slovenija.
Količina: 2-4 osebe / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 400 ml zelenjavne jušne osnove
- 100 ml mleka
- 100 g polente
- 40 g parmezana
- 20 g masla
- 2 mladi čebuli
- 140 g koruze, odcejene iz konzerve
- žlička Vegeta Natur paste česen
- 60 g mlade špinače
- ¼ žličke soli
- 3 žličke Vegeta Natur paste bazilika
- 4 jajca
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- V loncu zavremo zelenjavno jušno osnovo in mleko. Med mešanjem dodamo polento in jo kuhamo 2-3 minuti na zmernem ognju.
- Proti koncu kuhanja primešamo parmezan, ščepec soli in odstavimo.
- V ognjevarni ponvi (30 cm) stopimo maslo in na njem popražimo sesekljano mlado čebulo.
- Dodamo koruzo in česnovo pasto, premešamo in pražimo 1-2 minuti.
- Dodamo grobo nasekljano mlado špinačo, začinimo s soljo in kuhamo le toliko, da špinača oveni.
- V ponev vlijemo polento in vse skupaj premešamo.
- Dodamo bazilikino pasto in na hitro premešamo.
- V polenti naredimo štiri jamice in v vsako položimo po eno jajce.
- Ponev postavimo v ogreto pečico in pečemo shakshuko 8-10 minut. Pečemo z vklopljeno ventilacijo.
- Čez potresemo še svežo baziliko in postrežemo.
Nasveti:
V receptu so za hitrejšo izvedbo jedi uporabljene paste Vegeta Natur z okusom česna in bazilike. Ena žlička česnove paste nadomesti 2 žlički sesekljanega česna (2-3 stroki česna). Ena žlička bazilikine paste nadomesti 4 žličke sesekjane sveže bazilike.
Dober tek!