Indijski masleni piščanec je priljubljena jed iz Indije. Njen zaščitni znak je bogato začinjena kremna omaka na osnovi masla in paradižnika, v kateri so sočni in  kosi pečenega piščanca.

Indijski masleni piščanec je izjemno okusna jed s kremno omako polno začimb in koščki pečenega piščanca. Garam masala in cimet dodata čudovito aromo in globino masleni omaki, ki obdaja slastnega piščanca. Poleg jedi se super prileže kruh naan s katerim lahko zajamemo kremno omako.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za marinado:

  • 800 g piščančjih prsi ali beder
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke čilija v prahu
  • 1 žlička začimbe garam masale
  • 1 žlička mletega česna
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 150 g grškega jogurta

Sestavine za pripravo omake in jedi:

  • 70 g masla
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2  žličke kardamoma
  • 1 ščep mletih klinčkov
  • 400 ml paradižnikove mezge
  • 1 1/2 žličke garam masale
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 200 ml smetane za kuhanje

Priprava:

  1. Piščančja prsa ali razkoščičena bedra narežemo na manjše kose v velikosti 2-3 cm.
  2. Piščančje meso prestavimo v skledo in ga začinimo s soljo, čilijem, garam masalo, česnom, in ingverjem.
  3. Vtremo začimbe in dodamo še grški jogurt.
  4.  Dobro premešamo, skledo pokrijemo s folijo in jo prestavimo v hladilnik za najmanj 1 uro. Če imamo čas, lahko piščanca mariniramo tud čez noč. Tako bo še mehkejši in bolj aromatičen.
  5. V ponev dodamo 30 g masla, ga dobro segrejemo in na njem prepražimo mariniranega piščanca.
  6. Piščanca pražimo približno 10 minut, oziroma toliko časa, da rahlo porjavi.
  7. Kuhanega piščanca prestavimo na krožnik ali v skledo ter se lotimo priprave omake.
  8. V ponev dodamo 40 g masla, cimet, kardamom, klinčke , garam masalo in paradižnikovo mezgo. Občasno premešamo in kuhljamo na zmernem ognju toliko časa, da se omaka zreducira in zgosti.
  9. Nato vmešamo smetano za kuhanje in kuhanega piščanca.
  10. Zmanjšamo ogenj in nadaljujemo kuhanje še 5-7 minut.
  11. Odstavimo z ognja in postrežemo s sveže pečenim naanom ali kuhanim rižem.

Indijski masleni piščanec

Nasveti:

Za bolj sočne kose piščanca raje izberemo piščančja bedra, ki jim odstranimo kožo in kosti.

Če želimo bolj zapečene koščke piščanca, ga lahko spečemo tudi na žaru. Meso nabodemo na nabodalo in spečemo do hrustljavih stranic.

Za bolj pikantno jed lahko dodamo svež čili, ki mu predhodno odstranimo semena. Vmešamo ga v omako skupaj z začimbami.

V indijskih jedeh veliko uporabljajo ingverjevo pasto, ki jo lahko pripravimo sami iz svežega ingverja in česna, v razmerju 1:1.  Namesto mletega ingverja in česna lahko dodamo 1 žličko ingverjeve paste.

V indijskih jedeh velikokrat zasledimo indijske oreščke zmlete v pasto, ki jo radi dodajo za zgostitev omak. Indijske oreščke namočijo, odcedijo in zmeljejo do gladke paste.

Poskusi še piščanec z grškim jogurtom in bučkine špagete s curryjem.

Dober tek!

 

 

Tvoja ocena šteje