Domači kruhovi cmoki so slastni in praktični. So odlična priloga pri jedeh z omako, saj se z njimi krožnik pomaže do suhega. Najlepše je pa to, da z njihovo pripravo porabimo star kruh.

Domači kruhovi cmoki so enostavni za pripraviti in za njih imamo skoraj vse sestavine vedno na zalogi. Ne vem ali smo jih vzeli od Nemcev ali Čehov, vem pa da so fantastični in da jih lahko vsakič pripravimo na malo drugačen način. Tu je osnovni recept, ki ga lahko po lastnem okusu nadgradimo.

Količina: 2-3 osebe / Čas priprave:  / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 2 žlici olja
  • 100 g drobno nasekljane čebule
  • 200 g na kocke narezanega starega kruha
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • poper po okusu

Priprava:

  1. V kuhalni posodi segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo.
  2. K čebuli nato dodamo na manjše kocke narezan kruh in ga par minut pražimo skupaj s čebulo. Nato posodo odstavimo z ognja in počakamo, da se malo ohladi.
  3. Vmes v ločeni posodi skupaj zmešamo mleko, jajci, sol in poper.
  4. Nato mleko prilijemo h kruhu in čebuli. Nežno premešamo ter počakamo 10-15 minut, da se kruh dobro napoji.
  5. Prepojeni kruh dobro zmešamo oziroma pretlačimo z rokami ali kuhalnico.
  6. Iz kruhove mase nato oblikujemo cmoke. Oblikovanja se lotimo z vlažnimi rokami, lahko jih tudi naoljimo. Pomembno je, da testo med prsti dobro zmečkamo nato pa ga oblikujemo v čvrste cmoke.
  7. Sedaj v večjem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo potopimo cmoke.
  8. Nato zmanjšamo ogenj in kuhljamo cmoke 8-10 minut.
  9. Cmoke odcedimo in postrežemo še tople.

Nasveti:

S kruhovimi cmoki super porabimo star kruh, če tega nimamo si jih lahko privoščimo kar s svežim kruhom. Le namakamo ga manj časa in v manjši količini mleka.

Kruhovim cmokom lahko dodamo cel kup različnih zelišč, ki jih prilagodimo na jed ob kateri jih postrežemo. Poleg začimb lahko dodamo koščke slanine, parmezan, različno zelenjavo in še bi lahko naštevali.

Cmoke lahko kuhamo v sopari. Če nimamo soparnika, cmoke položimo v prostostoječe cedilo, ki ga tesno pokrijemo s kosom alu folije in postavimo nad vodno kopeljo. Cmoke v sopari kuhamo 30 minut.

Poskusi še sladke kruhove palčke s cimetom in essenski kruh.

Dober tek!