Snežne kepe

Tradicionalna avstrijska sladica, ki je pripravimo nekaj ur pred serviranjem, bi pa z lučjo lahko iskali junaka, ki mu ni všeč. Oldies goldies Schnee Nockerln

Sestavine za 4 osebe

  • 5 jajc
  • 1 l mleka
  • 2x vanilijev sladkor
  • 150 g sladkorja (po želji zmanjšaj na 100 g, če imaš raje manj sladko)
  • ščepec soli

Postopek

  • v nižji posodi zavremo mleko, dodamo mu vanilijev sladkor
  • jajca razbijemo in ločimo rumenjake ter beljak
  • beljaku dodamo 50 g sladkorja, ščepec soli in jih dobro zmiksamo, nastati mora trden sneg
  • z jušno žlico oblikujemo »kepe« stepenega snega beljakov in eno po eno damo v vrelo mleko
  • po minutki kuhanja jih z žlico obrnemo v mleku, počakamo še minuto in odstranimo iz mleka v servirno posodo
  • v posodi zmešamo preostanek sladkorja (100 g) ter rumenjake, nastati mora gladka rumena krema
  • v to kremo postopno vlijemo kuhano in vrelo mleko, ves čas mešamo
  • prelijemo nazaj v posodo, kjer se je kuhalo mleko in zavremo ter odstavimo
  • rumenjakova krema je tako končana, prelijemo jo preko kep beljaka v servirni posodi/posodah
  • počakamo, da se vse skupaj ohladi na sobni temperaturi, nato prestavimo v hladilnik in počakamo nekaj ur, najbolje do jutra

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi