Snežne kepe
Tradicionalna avstrijska sladica, ki je pripravimo nekaj ur pred serviranjem, bi pa z lučjo lahko iskali junaka, ki mu ni všeč. Oldies goldies Schnee Nockerln
Sestavine za 4 osebe
- 5 jajc
- 1 l mleka
- 2x vanilijev sladkor
- 150 g sladkorja (po želji zmanjšaj na 100 g, če imaš raje manj sladko)
- ščepec soli
Postopek
- v nižji posodi zavremo mleko, dodamo mu vanilijev sladkor
- jajca razbijemo in ločimo rumenjake ter beljak
- beljaku dodamo 50 g sladkorja, ščepec soli in jih dobro zmiksamo, nastati mora trden sneg
- z jušno žlico oblikujemo »kepe« stepenega snega beljakov in eno po eno damo v vrelo mleko
- po minutki kuhanja jih z žlico obrnemo v mleku, počakamo še minuto in odstranimo iz mleka v servirno posodo
- v posodi zmešamo preostanek sladkorja (100 g) ter rumenjake, nastati mora gladka rumena krema
- v to kremo postopno vlijemo kuhano in vrelo mleko, ves čas mešamo
- prelijemo nazaj v posodo, kjer se je kuhalo mleko in zavremo ter odstavimo
- rumenjakova krema je tako končana, prelijemo jo preko kep beljaka v servirni posodi/posodah
- počakamo, da se vse skupaj ohladi na sobni temperaturi, nato prestavimo v hladilnik in počakamo nekaj ur, najbolje do jutra