Rolada s figami in medom

Rolada s figami in medom

Rolada s figami in medom proslavlja sončno poletje s čudoviti okusi. Medene fige, hrustljavo granatno jabolko in osvežilni grški jogurt ustvarijo zelo okusno sladico.

Rolada s figami in medom

Rolada s figami in medom je resnično nekaj posebnega. Enostavna sladica, ki jo lahko postrežemo še tako zahtevnim gostom. Njen izgled je fantastičen in okus še boljši. Kljub sladkim figam in medu ima lahkoten in svež okus za kar poskrbita grški jogurt in semena granatnega jabolka. Vsekakor priporočam!

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 10-12 rezin / Čas priprave: 60 minut čas hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 6 jajc (velikost M)
  • 90 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • mandljeva aroma
  • 110 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ščep soli

Sestavine za medeno kremo:

  • 400 g maskarpone sira
  • 125 g grškega jogurta
  • 110 g medu

Sestavine za figov nadev:

  • 400 g svežih fig
  • 2 žlici sladkega refoška
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici medu
  • semena ½ granatnega jabolka

Priprava figovega nadeva:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C.
  2. Fige narežemo na osminke ali ožje krhlje in jih damo v pekač.
  3. Čez fige potresemo sladkor, prilijemo med in sladko rdeče vino.
  4. Premešamo in pokrijemo pekač z alu folijo.
  5. Fige pečemo 15-20 minut na sredini in brez ventilacije.
  6. Iz pekača previdno odlijemo sok v kozico ali ponev. Sok zavremo in kuhamo nekaj minut, da se pokuha v sirup. Sirup in fige ohladimo.

Priprava biskvita:

  1. Pečico spustimo na 180 °C in pokrijemo pladenj (30 x 40 cm) s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika ubijemo 6 jajc in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
  3. Ko se jajca pričnejo peniti postopoma dodamo sladkor in vanilijev sladkor.  Zvišamo hitrost in stepamo 10-12 minut, do svetle, puhaste mase. Tik pred koncem stepanja dodamo mandljevo aromo.
  4. V čisto posodo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo.
  5. K jajčni masi postopoma primešamo moko. Z nežnimi krožnimi gibi mešamo toliko časa, da dobimo enotno maso.
  6. Maso za biskvit prelijemo na pladenj in jo enakomerno razmažemo.
  7. Biskvit pečemo 12-15 minut. Pečenost biskvita preverimo tako, da nanj nežno pritisnemo s prstom in če skoči nazaj je pečen.
  8. Pečen biskvit pustimo počivati 5 minut nato ga zvrnemo na papir za peko posut s sladkorjem v prahu. Zgornjo plast papirja za peko odlepimo z biskvita in ga zavijemo v rolo. Počakamo, da se biskvit popolnoma ohladi.

Priprava medene kreme:

  1. V skledi skupaj zmešamo maskarpone sir in med. Nato primešamo še grški jogurt. Kremo lahko ohladimo ali pa uporabimo takoj.

Sestavljanje rolade:

  1. BIskvit odrolamo in ga premažemo s ¾ medene kreme. Preostalo četrtino prihranimo za končni premaz rolade.
  2. Po kremi enakomerno razporedimo pečene fige, le 4 cm od konca roba pustimo brez nadeva.
  3. Čez prelijemo sirup in potresemo semena granatnega jabolka.
  4. Obložen biskvit zavijemo v rolado. Rolado tesno zavijemo v folijo za živila in jo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, najbolje za 4 ure.
  5. Ohlajeno rolado premažemo s preostankom kreme in jo okrasimo s svežimi figami in s semeni granatnega jabolka.
  6. Rolado narežemo na 2-3 cm široke rezine in jo postrežemo.
Rolada s figami in medom

Nasveti:

Figov nadev lahko pripravimo dan vnaprej.

Rolado hranimo v hladilniku 2-3 dni.

Poskusi še čupavo torto in mangovo chia zloženko.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi