Orehove potičke so kot nova obleka klasične orehove potice. Čudovito zlato-rjavo zapečene, z mehkim testom in bogatim nadevom jih zmažemo v dveh grižljajih. Začinjene so le s cimetom, pomarančo in rumom, kaj več niti ne potrebujemo, če imamo na voljo sveže in okusne orehe.

Orehove potičke so čudovito pecivo, ki se ga postavi na center bogato obložene mize, kjer ga lahko vse roke dosežejo. Vsak si “odtrga” svoj kos slastne orehove potičke in verjemi mi, da jih zmanjka prehitro. Testo je tako mehko, da se v ustih kar stopi skupaj z orehovim nadevom. Pripravimo jih enostavno in hitro, če odštejemo čas vzhajanja. Le pogumno zavihajmo rokave in se lotimo priprave orehovih potičk!

Vsebino omogoča Alufix.

Orehove potičke
Orehove potičke

Količina: 22-24 potičk / Čas priprave: 2 h 30 min/ Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kos)
Energetska vrednost 380 kcal
Beljakovine 9 g
Ogljikovi hidrati 38 g
Maščobe 22 g

 

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 250 ml mleka
  • 30 g svežega kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 3 rumenjaki

Sestavine za nadev:

  • 600 g orehov
  • 160 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 ½  žličke cimeta
  • Lupinica 1 pomaranče
  • 225 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • 50 ml ruma
  • 2 rumenjaka

Priprava testa:

  1. V skledo mešalnika stresemo presejano moko.
  2. V moki naredimo luknjo in vanjo vlijemo mlačno mleko.
  3. V mleko nadrobimo sveži kvas in počakamo nekaj minut.
  4. Nato dodamo sladkor, stopljeno maslo in tri rumenjake.
  5. Vse sestavine dobro premešamo s kljukastim nastavkom.
  6. Testo gnetemo 3-5 minut. Končano testo med mešanjem odstopa od stranic posode in ima mehko, gladko teksturo.
  7. Testo pustimo v skledi, ki jo pokrijemo in prestavimo v najtoplejši del kuhinje.
  8. Testo pustimo vzhajati eno uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.

Priprava nadeva in sestavljane:

  1. V večjo skledo stresemo mlete orehe, sladkor, vanilijev sladkor, cimet in pomarančno lupinico. Dobro premešamo.
  2. Nato v lonec vlijemo mleko in sladko smetano ter ju segrejemo do vretja.
  3. Vrelo mleko in smetano prelijemo čez orehov nadev in dobro premešamo.
  4. Sedaj dodamo še rum in dva rumenjaka.
  5. Zopet dobro premešamo, da dobimo enotno maso nadeva.
  6. Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo testo v obliki dolgega pravokotnika.
  7. Razvaljamo na debelino 3-5mm ter v velikosti 90×60 cm. Če gre:)
  8. Nato testo v celoti premažemo z orehovim nadevom, le 1 cm od roba pustimo brez nadeva. Razmažemo ga čim bolj enakomerno za lažje zavijanje.
  9. Zavijati začnemo pri daljši stranici, da dobimo dolgo rolado.
  10. Rolado nazrežemo na 4 cm široke kolute.
  11. Narezane potičke razporedimo po okroglem pekaču s premerom 24 cm. Potičke zlagamo obrnjene s prerezom navzdol. Polagamo jih eno poleg druge vendar jih ne stiskamo skupaj, saj bodo še vzhajale.
  12. Ko imamo oba pekača zapolnjena ju pokrijemo s krpo in pustimo potičke vzhajati še pol ure.
  13. Vmes segrejemo pečico na 180 °C.
  14. Potičke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih prestavimo v ogreto pečico.
  15. Pečemo jih 25-30 minut.
  16. Pečene potičke vzamemo iz pečice in jih pustimo odstati 10-15 minut, da se rahlo ohladijo preden jih postrežemo.

Orehove potičke

Nasveti:

Testo pripravimo hitro in enostavno, najbolj pomembno je da so vse sestavine sobne temperature ter da imamo svež kvas.

Testo pustimo vzhajati ob topli pečici vendar pazimo, da nam ne vzhaja preveč.

Testo razvaljamo čim bolj enakomerno, za lepše zavijanje.

Pri nadevu lahko namesto ruma uporabimo tudi brandy, ki se s svojo sadno noto super poda k pomarančni lupinici.

Če nam potičke med peko prehitro temnijo jih pokrijemo z alu folijo ali papirjem za peko. Tako preprečimo, da bi se nam prepekla skorjica.

Pri peki moramo poznati svojo pečico. Pri moji pečici temperatura kar precej naraste, ko je prižgana dlje časa zato čas druge peke vedno zmanjšam.

Poskusi še bučkin kruh z medom in orehi ter živahno ohrovtovo solato.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje