Veganska breskvina pita z vanilijevo kremo
Neverjetno lahkotna breskvina pita z majhno količino sladkorja. Recept je veganski, vendar ga lahko enostavno prilagodiš na klasično peko. Polepšaj poletni večer sebi in bližnjim in jim ponudi to krasno pito.
Sestavine za pito:
TESTO
- 400 g moke
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 240 ml stopljenega kokosovega olja
- 10 žlic hladne (najbolje ledeno hladne) vode
NADEV
- pol litra rastlinskega mleka
- 75 g sladkorja
- 2 žlici kokosovega olja (stopljenega)
- limonina lupinica
- strok vanilije
- dve žlici gustina
Priprava testa:
- zmešaj moko in sladkor, dodaj kis in sol
- dobro premešaj v mešalniku, postopoma dodajaj kokosovo olje in vseskozi mešaj
- dodaj še ohlajeno vodo in premešaj testo
- zavij v folijo in postavi v hladilnik za kakšno uro, da se ohladi
- pečico segrej na 180 °C
- testo oblikuj v 22 cm model za pite, dobro prebodi in peci 40 – 45 minut
- vmes preveri, da se testo ne dviguje od pekača, če želiš lahko dno pite pokriješ s peki papirjem in čez posuješ surov fižol
Priprava kreme:
- v mleko dodaj vanilijo in sladkor in segrej do vretja
- ločeno vzami malo mleka, vmešaj gustin in to dodaj k ostali mešanici, ki ji predhodno odstraniš vanilijin strok
- znižaj ogenj in še nekaj časa segrevaj, da se zgosti (vmes skozi mešaj)
Kremo prelij čez pečeno testo, okrasi s svežimi breskvami in postrezi s kepico sladoleda.
Dober tek!