Češnjev mousse je čudovita sladica v kozarčku. Kombinacija ravno prav kiselkastih češenj z moussom bele čokolade je super. Priprava je preprosta, rezultat pa neverjeten. Gostje bodo nedvomno očarani. Sladica s češnjami, ki jo morate pripraviti.

Češnjev mousse je super sladica za poletne večere. Spekel sem že pite, zavitke, skuhal kompot in jih pozobal par skled, tako da je bil že skrajni čas za mousse sladico v kozarčku.

Količina: 4 kozarčki / Čas priprave: 60 min (2 uri hlajenja) / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za češnjev mousse:

  • 200 g razkoščičenih češenj
  • 30 g sladkorja
  • 180 ml smetane za stepanje
  • 5 g želatine v prahu
  • 3 žlice hladne vode
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za mousse bele čokolade:

  • 100 g bele čokolade
  • 80 ml smetane za stepanje
  • 180 ml smetane za stepanje
  • 5 g želaltine v prahu
  • 3 žlici hladne vode

Okras:

  • 120 g česenj
  • 10 g sladkorja
  • sok polovice limone

Priprava:

  1. Najprej pripravimo češnjev mousse. Češnje operemo in razkoščičimo, nato pa jih v ponvi zmehčamo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom.
  2. Češnje nato spasiramo s paličnim mešalnikom in precedimo.
  3. Želatino namočimo v nekaj žlicah hladne vode in pustimo 5 minut, da nabrekne.
  4. Smetano stepemo.
  5. Češnjev pire segrejemo, dodamo vanilijo in želatino. Premešamo, odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  6. Potem pa češnjev pire z želatino nežno vmešamo k stepeni smetani.
  7. V kozarčke vlijemo mousse, če pa želimo mousse v kozarčku pod kotom pa kozarčke z mousseom v hladilniku postavimo pod kotom in jih podložimo recimo s kuhinjsko krpo.
  8. Pustimo približno uro, da se ohladi in se lotimo še drugega moussea.
  9. Za mousse bele čokolade najprej namočimo želatino v prahu v hladno vodo in pustimo 5 minut, da nabrekne.
  10. Nato 80 ml smetane segrejemo skoraj do vretja, ji dodamo nabreklo želatino in jo v njej raztopimo.
  11. Še vroči smetani vmešamo belo čokolado in premešamo, da se stopi.
  12. Vmes stepemo 180 ml smetane in ko je čokoladna zmes nekoliko ohlajena, to nežno vmešamo k stepeni smetani.
  13. Kozarčke napolnimo še z drugo plastjo moussa in jih postavimo v hladilnik za eno uro, da se strdi.
  14. Ko je mousse pripravljen ga postrežemo s češnjevim toppingom. Tega naredimo tako, da razkoščičene in razpolovljene češnje pokuhamo v kozici skupaj s sladkorjem in limoninim sokom.

Nasveti:

Češnje lahko razkoščičimo tudi tako, da vzamemo steklenico z ožjim vratom, na vrh postavimo češnjo in s palčko (recimo kitajske palčke) izstisnemo ven peško.

Namesto češenj lahko uporabimo tudi zamrznjene višnje.

Super nadgradnja toppinga je tudi nekaj malega kirscha ali vodke. To dodamo med kuhanjem češenj v kozici in še malce dodatno pokuhamo.

Poskusite tudi malinov milkshake z vanilijo in sveže limonine kroglice.

Dober tek!