Rižev narastek z jagodami
Sočen rižev narastek z jagodami in kardamomom ter vanilijo. Priprava je enostavna, sladica pa v hladilniku zdrži več dni.
Sestavine za 12 porcij
Narastek
- 1 liter mleka
- 2 dl sladke smetane
- 250 g okroglozrnatega riža (Arborio ipd)
- 100 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 vanilijev sladkor
- 1 čajna žlica kardamoma v prahu
- 1 čajna žlica cimeta v prahu
- ščepec soli
Jagode
- 300 g jagod
- 50 g sladkorja
Postopek
- riž splakni pod tekočo vodo
- zavri mleko in sladko smetano
- ob rednem mešanju kuhaj riž v mleku in smetani približno 30 minut
- pred koncem kuhanja dodaj/vmešaj 100 g sladkorja, vanilijev sladkor, ščepec soli, cimet in kardamom
- postavi riž na stran, da se ohladi (vsaj 10 min)
- jagode v ponvi medtem prepraži skupaj s sladkorjem dokler se ne zmehčajo in spustijo sok (cca 10 min)
- vmešaj jagode v riž
- razbij jajca in loči rumenjak ter beljak
- rumenjak zmešaj z vilico in vmešaj v sedaj ohlajen riž
- beljake stepi v beljakov sneg z ročnim mešalnikom in jih na koncu zelo nežno vmešaj v riž
- prelij zmes v pekač, ki je premazan z maslom
- peci 25-30 minut pri 180 stopinjah Celzija
- počakaj da se malce ohladi in postreži
Še nekaj slastnih sladic zate!
- Vroča čokolada Bineta Volčiča s kardamomom
- Smetanov biskvit z breskvami
- Enostavna skutina pita
- Čokoladno pecivo s keksi
- Vrhunski cesarski praženec