Sočen rižev narastek z jagodami in kardamomom ter vanilijo. Priprava je enostavna, sladica pa v hladilniku zdrži več dni.

Sestavine za 12 porcij

Narastek

  • 1 liter mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 250 g okroglozrnatega riža (Arborio ipd)
  • 100 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 čajna žlica kardamoma v prahu
  • 1 čajna žlica cimeta v prahu
  • ščepec soli

 

Jagode

  • 300 g jagod
  • 50 g sladkorja

  [sam_ad id=”4″ codes=”true”]

Postopek

  • riž splakni pod tekočo vodo
  • zavri mleko in sladko smetano
  • ob rednem mešanju kuhaj riž v mleku in smetani približno 30 minut
  • pred koncem kuhanja dodaj/vmešaj 100 g sladkorja, vanilijev sladkor, ščepec soli, cimet in kardamom
  • postavi riž na stran, da se ohladi (vsaj 10 min)
  • jagode v ponvi medtem prepraži skupaj s sladkorjem dokler se ne zmehčajo in spustijo sok (cca 10 min)
  • vmešaj jagode v riž
  • razbij jajca in loči rumenjak ter beljak
  • rumenjak zmešaj z vilico in vmešaj v sedaj ohlajen riž
  • beljake stepi v beljakov sneg z ročnim mešalnikom in jih na koncu zelo nežno vmešaj v riž
  • prelij zmes v pekač, ki je premazan z maslom
  • peci 25-30 minut pri 180 stopinjah Celzija
  • počakaj da se malce ohladi in postreži

Še nekaj slastnih sladic zate!

 

 

 

 

 

Tvoja ocena šteje