Navdušeni smo nad sladkimi figami, ki so se med poletjem kopale v toplem soncu. Ta čudovit vsestranski sadež nas v jesenskih dneh vseskozi preseneča. Ljubitelji sladkih fig si jih zaželimo kot popestritev zajtrka, odlično pa se podajo v sočni solati za lahko kosilo ali večerjo in nas navdušijo kot sladko presenečanje.

Ponujamo vam hitre in enostavne recepte iz fig za kulinarični oddih v hitrem tempu vsakdana.

Posladkajte se za lepši začetek dneva

Jogurt s svežimi figami, medom in pinjolami

Začnite dan z zdravim zajtrkom. Posezite po ekološkemu jogurtu in ga obogatite z narezanimi figami. Posujte s praženimi  pinjolami in za piko na i pokapajte z medom. Čudovit, zdrav sadni jogurt je pripravljen!

Sladko-slani toast s figami

Popecite toast in ga namažite s svežim sirom. Toast obložite z narezanimi figami in pokapajte z olivnim oljem, medom in rahlo posolite. Si želite popestriti tudi odmor v službi? Verjamemo, da je figov toast prava izbita!

Presenetite z izbranimi solatami s figami v glavni vlogi

Solata Caprese s figami s spominom na vroče poletje

Sir mozzarella natrgajte in jo položite na krožnik. Narezane fige razporedite med mozzarello in dodajte liste sveže bazilike. Začinite s poprom in soljo ter pokapajte z olivnim oljem. Zaželeli si boste čas zavrteti nazaj v poletne dni.

Solata z radičem, belim fižolom, figami in orehi  

Radič narežite in razporedite na krožnik, dodajte beli fižol, narezane fige in orehe. Začinite s soljo in balzamičnim kisom ter pokapajte z orehovim pestom.

Pečene fige – sladke zmagovalke

Pravi ključ, ki najbolj poudari čudovito sladkost fig, so pečene fige.

Pizza s suhimi figami, hruškami, kozjim sirom in rukolo

Tokrat si privoščite večer v družbi prijateljev in jih presenetite z izborom sestavin za pizzo. Pripravite testo za pizzo. Na oljčnem olju popražite nasekljano šalotko, dodajte suhe fige in začimbno mešanico garam masala, sol, črn poper in sveži rožmarin. Pražite vse dokler fige ne postanejo mehke. Figovo polivko nanesite na testo, dodajte kozji sir in narezane hruške. Ko je pizza pečena, posujte z rukolo.

Večer s prijatelji zaključite s sladico v istem kulinaričnem stilu – s pečenimi figami in rikoto. Narezane fige položite v pekač in jih pecite 10-15 minut na 200°C, dokler se ne zmehčajo. Postrezite jih v elegantnih kozarcih, dodajte rikoto, pokapajte z medom in posujte s cimetom. Vse besede bodo odveč. Pa dober tek!