LeBatat, Medžimurje

Pot me je odnesla v LifeClass Terme Sveti Martin kjer je dom kar večih restavracij, med njimi tudi izvrstne LeBatat.

Elegantno urejeno okolje precej sodobnega resorta. Restavracija, ena od kar mnogih, ki jih imajo. V prvem nadstropju hotela. Prostor urejen, opremljen z okusom in občutkom za pravo mero relevantnih informacij, ki med uživanjem v jedeh zaokrožijo zgodbo. Zgodbo destinacije, Medžimurja, resorta, restavracije in širšega okolja, ki jih omogoča.

Začne se pri sestavinah, brez kompromisa

V LifeClass Terme Sveti Martin so se vrhunske kolinarike lotili premišljeno. Za začetek so k sodelovanju povabili lokalne pridelovalce zelenjave in sadja, z njimi podpisali pogodbe in jim zagotovili prihodek, oni pa biološko pridelane, sveže, lokalne sestavine, ki jih umeščajo v vse jedi na resortu.

Skupaj s pridelovalci so zagotovili tudi ustrezne količine sladkega krompirja, »batata«, ki se od običajnega loči v svoji sestavi in je, tako meni kar nekaj ljudi, izjemno kakovostno živilo, ki ga pri nas žal še premalo uporabljamo, je pa zelo razširjeno recimo v ZDA in kulinarično bolj razvitih okoljih. Podoben je krompirju, a ne sodi v isto botanično skupino. Je pravzaprav gomoljast slak, ki prihaja iz tropskih krajev. Ima sladek okus, pribudi spomine na kostanj in jedem doda prav poseben pečat.

LeBatat-1

Nadaljuje z zasnovo jedi

Imaš vrhunske sveže in lokalne sestavine. Sledi zgodba. Zgodba s krožnika, a del širšega doživetja. Kako? Tako, da so se usedli skupaj chefi, pridelovalci, strokovnjaki marketinga, povprašali so tudi kar nekaj gostov. Opravili so domačo nalogo in to zelo dobro. Nastalo je nekaj jedi, dovolj, ne preveč. To je dobro ker so tako lahko dovršene in pripravljene v »nulo«. V LeBatat ne prideš na pražene lignje in pomfri. Prideš na smuča, na vrsto jedi iz buč in sladkega krompirja, na ratatuj iz domače zelenjave, na regionalna vina in k osebju, ki ti vse to zna z navdušenjem opisati.

LeBatat-2

Za začetek kremna juha

Kaj izbrati na takšni lokaciji? Tisto, kar so umestili v svoje ime – batat, sladki krompir. Natančneje, kremno juho iz sladkega krompirja. Gosta, rahlo sladkobnega okusa, podobna kakovostni juhi iz buč. Posuta z drobljenimi orehi, brez ekspresije poplave začimb. Brutalno iskrena s svojo nosilno sestavino. To ji štejem v dobro. Tako dobro, da si jo bom pripravil tudi doma. Odkritje meseca, vsaj zame.

LeBatat-4-Kremna-juha-iy-sladkega-krompirja---batata

Smuč v oblekici bučnic, v družbi ratatuja z batatom

Smuč je izvrstna sladkovodna riba, roparica in značilna za mirne vode. Ima nežno belo meso, skoraj brez kosti. Smuč je kralj sladkovodne ribje kuhinje. THE RIBA. S kozarčkom belega vina pa postane nepozaben.

V LeBatat ga pripravijo spoštljivo. Zdrobijo bučna semena, nekaj jih pustijo celih. Ribji file nato obdajo z njimi in ga spečejo, ravno prav, da ostane povsem sočen, rahel. Namerno pazijo, da ne »povozijo« okusa ribe. Ta ostaja v prvi vrsti. Temu redu sledi tudi ratatu, kjer najdemo tudi sladek krompir oziroma batat.

Slasten file smuča v oblekici bučnih semen in z ratatujem batata in lokalne zelenjave
Slasten file smuča v oblekici bučnih semen in z ratatujem batata in lokalne zelenjave

Račka na rdečem zelju

Račja prsa, naročena in spečena pravilno, z roza obarvanim mesom. Ustrezno so počivala po peki, da so se tekočine lahko umirile in ne zamažejo krožnika, ko zarežem z nožem. Dobre restavracije spoznamo po tem, da so racionalne pri sestavinah. Manj je več. Več je tisto, kar se dopolnjuje in ponudi enačbo 1+1=3. Rdeče zelje, tenstano, je točno to. Pomazano s kruhom, seveda pečenim v njihovi peči.

Račja prsa z rdečim zeljem
Račja prsa z rdečim zeljem

 Cesarjeva solata s piščancem in pomfrijem batata

Suvereno zasede velik krožnik. Samostojna jed za pozorne, ki iščejo nekaj nasitno lahkega. Izgleda tako lepo, da bi jo samo gledal. Ampak se nadaljuje. Všeč mi je pravo razmerje mesa in zelenjave, nevsiljiva začinjenost piščanca in svežina solate. Zelo korektna jed.

LeBatat-6---kraljevska-solata-s-piscancem-in-cipsem-sladkega-krompirja

Medžimurska gibanica

Podobna klasični gibanici. Je pa sestavljena z uporabo vlečenega testa, slajena z medom in nasploh lažja za zaužitje in prebavo. Prva gibanica ob kateri nisem obležal zaradi nasitnosti. Bilo bi lepo, če bi takšno izvedenko povzele tudi restavracije pri nas.

LeBatat-7-Medzimurska-gibanica-z-medom-in-vlečenim-testom

Zaključek

LeBatat so odprli marca letos. Je krona kulinarične ponudbe LifeClass Term Sveti Martin in širše okolice. Uvršča se tudi med izbrane gostilne, ki so uvrščene v projekt Teden restavracij, ki poteka tudi pri naših sosedih. V LeBatat zavijte, resno. Od meje je oddaljen 10 minut, cene pa zelo razumne. Kar poglejte in preračunajte sami ter primerjate s cenami vaše lokalne gostilne. V LeBatat še pridem, magari samo na romantično večerjo in nato v svet wellness užitkov, ki so, mimogrede, tudi cenejši kot v slovenskih termalnih destinacijah.

LeBatat-3

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi