Veganski krofi so tukaj. Te simpatične kroglice kvašenega testa ne vsebujejo mleka ali jajc. Polnjeni s klasično marelično marmelado bojo navdušili prav vsakogar. Pozor, ponavadi jih zmanjka v hipu.

Veganski krofi so po receptu zelo podobni navadnim. Mleko je tokrat nadomestil mandljev napitek, uporabiš pa lahko katerikoli rastlinski napitek. Namesto rumenjakov je dodanega malce več olja, fino lepo rumenkasto barvo pa dobimo s pomočjo kurkume. Pa se kar lotimo.

Sestavine za 20 krofov:

  • 1 kg namenske moke za krofe, lahko uporabiš tudi ostro
  • Pol litra rastlinskega mleka
  • 2 kocki svežega kvasa
  • Pol žličke kurkume
  • 4 žlice sladkorja
  • 0,5 dl ruma
  • 2 dl olja
  • Sok polovice limone
  • Limonina lupinica polovice limone
  • Žlička soli
  • 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
  • 2 litra olja za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava veganskih krofov gre pa takole:

  1. V posodo mešalnika stresemo moko.
  2. V sredino naredimo večjo vdolbino, vanjo vlijemo toplo mandljevo mleko in povrh nadrobimo kvas. Počakamo nekaj minut, da se naredi kvasec.
  3. Ob strani posode mešalnika dodamo olje, sladkor, limonin sok, limonino lupinico, vanilijev sladkor, sol, kurkumo rum.
  4. Gnetemo 10 minut, dokler testo ne postane voljno. Če testo gnetemo z rokami si vzamimo še malce več časa.
  5. Testo nato razdelimo na približno 20 delov. Pomagajte si tako, da vsak del testa stehtate. Idealen krof naj bi tehtal nekje 80 g.
  6. Z vsakega dela testa nato oblikujemo lepo kroglico, pri tem si pomagamo z dlanjo in ga razvaljamo po pultu.
  7. Kroglice postavimo na pomokano krpo in jih pokrijemo. Krofe pustimo vzhajati 20 minut, vmes jih enkrat obrnemo.
  8. Počasi segrejemo olje. Idealna temperatura za cvrtje je 170 °C. Temperaturo preverimo s termometrom ali pa leseno kuhalnico. Ko jo pomočimo v olje se okoli nje naredijo mehurčki.
  9. Pomembno je tudi, da izberemo olje za cvrtje, ker se manj vpije v krofe.
  10. Krof postavimo z zgornjo vzhajano stranjo navzdol v olje in jih cvremo na vsaki strani nekaj minut.
  11. Vmes spremljamo temperaturo olja.
  12. Ocvrte krofe na rešetko, da se olje odcedi, nato jih postavimo še na papirnato brisačko.
  13. Še tople krofe napolnimo z marelično marmelado. Lahko uporabite borovničevo, čokoladni namaz ali jih pustite brez nadeva.
  14. Posujemo s sladkorjem v prahu in se z njimi bašemo do onemoglosti.

Nasveti:

Olje za cvtje poskrbi, da krofi vpijejo manj maščobe, kar pomeni, da jih lahko poješ več 😉

Krofi ne smejo vzhajati predolgo, niti ne smejo biti premalo vzhajani. Ponavadi je tako, da ko imaš zvaljano zadnjo kroglico je prva že dovolj vzhajana, da gre v olje.

Ko krofe cvreš na prvi strani lahko posodo pokriješ s pokrovom, med cvrtjem na drugi strani pa pusti odkrito.

V kolikor tvoji krofi nimajo kranclja se ne sekiraj preveč, tudi moji niso bili vsi popolni. Razlog neokrancljane krofe pa je največkrat to, da so premalo vzhajani.

Dober tek!