Diši po morju, peče kot bonboni Halls, je skrivnostna z okusi in razvaja s toplino. V njo se zaljubiš. Domačo rižoto pripraviš počasi. Lepo elegantno najprej prepražiš česen, kozice, nato čebulo, v njej še riž, dodajaš in počasi mešaš dokler ne postane kremast, mehak, noro dober.

Pa začnimo!

Sestavine za 3 osebe

  • 350 g riža arborio
  • 250 g zmrznjenih očiščenih kozic (gamberi)
  • 7 dl jušne osnove
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 0,5 dl paradižnikove mezge
  • 0,5 dl belega vina
  • Sol
  • beli poper
  • 2 lista bazilike
  • nekaj listov peteršilja
  • 2 ščepca posešenega, nasekljanega čilija
  • nariban parmezan
  • oljčno olje

 

Postopek

  • česen in čebulo očistiš, na drobno nasekljaš
  • v ponev z oljčnim oljem, zagrej
  • prepraži česen, nato takoj dodaj še kozice
  • praži dve minuti, toliko da povre tekočina
  • odstrani iz ponve, prihrani
  • v ponev dodaj oljčno olje, zagrej in prepraži čebulo
  • ko postekleni, dodaj riž, mešaj približno dve minuti
  • prelij z belim vinom in mešaj dokler ne izhlapi
  • postopno zalivaj z jušno osnovo
  • ob stalnem mešanju pri nizki temperaturi kuhaj 15 do 20 minut
  • pred koncem dodaj še paradižnikovo mezgo, poper, sol po okusu
  • vmešaj prepražene kozice s česnom
  • porcioniraj in okrasi s petešiljem, baziliko, posuj s čilijem in parmezanom