Rižota s kozicami in čilijem
Diši po morju, peče kot bonboni Halls, je skrivnostna z okusi in razvaja s toplino. V njo se zaljubiš. Domačo rižoto pripraviš počasi. Lepo elegantno najprej prepražiš česen, kozice, nato čebulo, v njej še riž, dodajaš in počasi mešaš dokler ne postane kremast, mehak, noro dober.
Pa začnimo!
Sestavine za 3 osebe
- 350 g riža arborio
- 250 g zmrznjenih očiščenih kozic (gamberi)
- 7 dl jušne osnove
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 0,5 dl paradižnikove mezge
- 0,5 dl belega vina
- Sol
- beli poper
- 2 lista bazilike
- nekaj listov peteršilja
- 2 ščepca posešenega, nasekljanega čilija
- nariban parmezan
- oljčno olje
Postopek
- česen in čebulo očistiš, na drobno nasekljaš
- v ponev z oljčnim oljem, zagrej
- prepraži česen, nato takoj dodaj še kozice
- praži dve minuti, toliko da povre tekočina
- odstrani iz ponve, prihrani
- v ponev dodaj oljčno olje, zagrej in prepraži čebulo
- ko postekleni, dodaj riž, mešaj približno dve minuti
- prelij z belim vinom in mešaj dokler ne izhlapi
- postopno zalivaj z jušno osnovo
- ob stalnem mešanju pri nizki temperaturi kuhaj 15 do 20 minut
- pred koncem dodaj še paradižnikovo mezgo, poper, sol po okusu
- vmešaj prepražene kozice s česnom
- porcioniraj in okrasi s petešiljem, baziliko, posuj s čilijem in parmezanom
Tvoja ocena šteje