Lečine kroglice z jajcem črpajo svoj navdih iz klasične mesne jedi – jajca po škotsko. V originalu gre za trdo kuhano jajce, oblečeno z mletim mesom, jaz pa sem pripravil vegetarijansko različico te krasne jedi.

Lečine kroglice z jajcem nisem paniral in cvrl, ker sem želel pripraviti bolj zdravo kosilo. Jajca najprej skuhamo in ohladimo, vmes pa preprosto pripravimo vse za nadev. Recept je preprost in predlagam vam, da lečine kroglice postrežete skupaj s paradižnikovo omako.

Za recept sem uporabil rjavo lečo Natura.

Čas priprave: 40 minut / Količina: 4 lečine kroglice / Zahtevnost: 2 od 5 

Lečine kroglice z jajcem

Sestavine za lečine kroglice:

  • 4 trdo kuhana jajca
  • 220 g rjave leče
  • 80 g drobtin
  • 3 žlice mletih lanenih semen
  • 1 jajce
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • Žlička gorčice
  • 2 žlički timijana
  • Žlica seskljanega peteršilja
  • 5 žlic sezamovih semen

Postopek:

  1. Najprej skuhamo jajca. Za ta recept potrebujemo trdo kuhana jajca. Zavremo vodo, ji dodamo sol in vanjo previdmo postavimo jajca. Površina vode mora v celoti pokriti jajca, dobro pa je tudi, če so jajca segreta na sobno temperaturo, preden jih damo v vrelo vodo. Jajca nato kuhamo 8-10 minut.
  2. Rjavo lečo skuhamo in odcedimo.
  3. V posodo mešalnika dodamo lečo, drobtine, eno jajce, paradižnikov koncentrat, gorčico in timijan. Vse skupaj premešamo tako, da se masa lepo poveže in je še rahlo grobo mleta.
  4. Peteršilj nasekljamo in ga na koncu ročno vmešamo v maso.
  5. Trdo kuhana jajca olupimo, maso sploščimo v dlani in vanjo ovijemo trdo kuhano jajce.
  6. Pečico segrejemo na 200 °C.
  7. Lečine kroglice povaljamo v sezamovih semenih in jih prestavimo v pekač, pokrit s papirjem za peko.
  8. Vse skupaj pečemo 20-25 minut pri 200 °C.
  9. Lečine kroglice postrežemo s paradižnikovo omako.

Nasveti:

Lečine kroglice lahko tudi spaniramo in ocvremo. V tem primeru jih povaljamo v moki, razžvrkljanem jajcu in drobtinah in cvremo v oljo približno 8 minut.

Poskusite tudi tempuro s šparglji.

Dober tek!