Gobova juha z jurčki in lisičkami je topla jesenska gobova poslastica. Na tvojo mizo pripelje zemeljske, bogate gozdne okuse. Nič boljšega od dobre domače juhe. Mmm.

Gobova juha z jurčki je poleg bučne juhe moja najljubša jesenska juha. Kadar ne najdem lisičk, dodam kar šampinjone ali še raje šitake gobice. Juho lahko pripravimo tudi z zamrznjenimi gobami.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za gobovo juho:

  • 5 manjših krompirjev
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 200 g svežih jurčkov
  • 200 g svežih lisičk
  • olivno olje ali maslo
  • 2 žlici smetane za kuhanje
  • pest peteršilja
  • sol in poper

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Enako storimo s česnom.
  2. Korenje in krompir očistimo. Krompir olupimo in oboje režemo na manjše kocke.
  3. Jurčke in lisičke očistimo s krtačko ali vlažno brisačko in jih narežemo na srednje velike kose.
  4. V loncu segrejemo olivno olje ali maslo in na njem sprva popražimo čebulo, nato dodamo še česen in ga pražimo dve minuti.
  5. Dodamo jurčke in lisičke in jih pražimo 5 minut.
  6. Dodamo korenje, krompir, sol poper, premešamo in zalijemo s 6 dl vroče vode.
  7. Kuhamo na srednjem ognju toliko časa, da sta krompir in korenje kuhana.
  8. Vmes drobno nasekljamo pest peteršilja.
  9. Na koncu primešamo še smetano za kuhanje, dodamo peteršilj, premešamo in postrežemo.

Nasveti:

Lisičke lahko predhodno ločeno prepražimo. Tako bodo postale še bolj okusne. V loncu segrejemo maslo in olivno olje in jih pražimo nekaj minut na visoki temperaturi. Nato jih odstranimo iz lonca, prihranimo za kasneje in sledimo receptu od praženja čebule in česna dalje.

Za juho lahko uporabimo tudi druge kombinacije gob. Super so še bukov ostrigar, šitake, kraljevi ostrigar ali kar dobri stari šampinjoni.

Poskusite tudi bučkino juho z grahom in baziliko in juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje