Kremna juha iz buč
Klasično bučno juho sem prilagodil svojemu okusu in dodal še krompir, korenček, česen, malce cvetače, začinil pa s curryjem in kurkumo. Kljub temu še vedno prevlada okus buč.
Sestavine
- polovica jedilne buče
- 1 čebula
- 1 korenček
- 4 stroki česna
- 2 krompirja
- cvetača (100 g)
- bučno olje
- oljčno olje
- kisla smetana
- sol, poper
- curry in kurkuma
Predpriprava
- bučo olupimo, odstranimo semena, nasekljamo na kocke
- čebulo in česen olupimo, drobno sesekljamo
- krompir in korenček olupimo, nasekljamo na kocke
- cvetačo očistimo
- pripravimo zelenjavno jušno osnovo, lahko kar iz kocke ali lastno (uporabil sem 1 zelenjavno kocko in 1,5 l vode)
Kuhanje
- na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen
- po 3 minutah dodamo še bučo in korenček
- pražimo še 5 minut, nato v posodo dodamo krompir, cvetačo in vlijemo jušno osnovo
- dodamo curry in kurkumo po okusu
- kuhamo 40 minut
- s paličnim mešalnikom zmešamo juho, dodamo dve jušni žlici kisle smetane
- solimo, popramo po okusu
- serviramo v krožnike in okrasimo z bučnim oljem
Izboljšave:
Pripravljeni juhi lahko dodate pražena semena buč in maslene krutone. Zanimiva je tudi kombinacija s parmezanom, ki ga naribamo v krožnik.