Presno.si –Sašo Šketa

Ni skrivnost, da v družini Šketa ustvarjamo dva ločena, a prepletena portala – Presno.si in SKETA.si. Tokrat se predstavlja tisti bolj »zdravi« del za katerega že vrsto let skrbi Sašo Šketa.

Presno.si je eden izmed vodilnih portalov z zdravo hrano v Sloveniji. Ponuja izjemen nabor kakovostnih jedi za ljudi, ki jedo presno hrano, še posebej veliko je odličnih sladic. Sašo Šketa pa, poleg Presno.si, ustvarja še kaj.

Sašo, kako se je vse začelo?

Nor sem na eksperimentiranje s hrano. Pred šestimi leti sem se odločil eno leto prehranjevati izključno presno, brez izjem. Omejitve, ki jih prinaša presna kulinarika so v meni zbudile ogromno ustvarjalnosti. Najboljše recepte sem začel objavljati na presno.si. Od takrat dalje sem zaljubljen v presno, predvsem pa zdravo hrano.

intervju-saso-sketa-pita

Na sceni je vse več portalov z recepti. Zakaj je Presno.si nekaj posebnega? Ima namreč zelo zvesto skupino uporabnikov, ki se stalno povečuje.

Recepti, ki jih ustvarjam so enostavni, priprava hitra in sestavine dostopne. Objavljam večinoma sladice, ker jih je najbolj enostavno vključiti v vsak jedilnik. Ves fokus je na uporabnosti. Recepte opremim z estetsko fotografijo in pri opisu ne dolgovezim z nepotrebnimi besedami. Vedno sem tudi na voljo za vsa vprašanja prek facebooka, maila, oziroma še najraje v živo ob kavi J

Je priprava presnih jedi zahtevna in kakšno opremo potrebuje začetnik?

Ni zahtevna. Jaz sem začel s paličnim mešalnikom in majhnim sekljalnikom za čebulo. Daleč najbolj priročna reč je mešalnik, dobro je imeti tudi blender. To pa je večinoma vse. Tukaj je še dehidrator, ki pa ga lahko ob občasni uporabi nadomesti kar pečica. Preprosto.

intervju-saso-sketa-blender

Ali bi lahko dejali, da so zdrave sladice nekaj, kar bi lahko v jedilnik vključil vsakdo, četudi sicer uživa bolj klasično dieto?

Seveda. Predstavljajte si kos torte, ki ga lahko brez slabe vesti poješ ob enih zjutraj. Le kdo si tega ne želi? Glavni adut presnih sladic je to, da so zdrave, ampak ne pozabimo na drugega – res so hitro pripravljene.

Katera zdrava sladica je najbolj priljubljena na Presno.si?

Najbolj priljubljena je Čokoslastna pita, moj osebni favorit pa je Čokoladni kolač s pistacijami.

Kako potekajo delavnice zdrave hrane?

Enkrat mesečno v Ljubljani prirejam delavnice, kjer se učimo pripravljati odlične zdrave sladice. Predvsem je pomembno to, da se spoznamo s tehnikami priprave sladic. Vsi vedno odidemo nasmejani, posladkani, polni novih znanj in zanosa. Dobrodošli.

intervju-saso-sketa-delavnica

Kaj pa kuharska knjiga, kaj prinaša in kdaj prihaja?

Končno sva pri knjigi! Izšla bo v novembru in se že zelo veselim! V tokratni knjigi sem se osredotočil na enostavne presne sladice. Takšne za katere ne rabiš posebne kuhinjske opreme, niti težko dostopnih sestavin. Vsebovala pa bo izbor mojih najboljših receptov. Premierno zaupam še naslov? Seksi presne sladice. Res so seksi! 😉

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi