Gratiniran krompir
Izjemno preprosta priloga ali glavna jed, ki pogreje dušo in želodec.
Sestavine za 4 osebe
- 6 srednje velikih krompirjev
- 1 velika čebula
- 50 g masla
- 150 g ribanega sira (lahko tufi veganskega)
- 0,5 l mleka
- 4 žlice bele moke
- sol in poper
Priprava
- pečico segrej na 200 °C
- krompir olupi in nareži na kolobarje debeline približno pol centimetra
- čebulo nareži na tanke obročke
- pekač namaži z maslom, vanj položo polovico krompirja in posoli
- prekrij s plastjo čebule, ponovno posoli in čebulo prekrij še z drugo polovico krompirja
- v kozici stopi maslo in vanj postopno vmešaj moko, ves čas mešaj, da ne nastanejo grudice
- dodaj mleko in dobro premešaj z metlico
- na koncu v kozico dodaj še nariban sir, ob mešanju segrevaj še eno minuto
- zmes enakomerno prelij čez krompir in začini s poprom
- pekač pokrij z alu folijo in peci pri 200 °C uro in pol