Kruhovi cmoki s cvetačno omako
Imaš star kruh? Ne meči proč, pripravi raje te slastne kruhove cmoke. Postrežeš jih lahko s sirno cvetačno omako ali jih ponudiš skupaj z mesnimi ali gobovimi jedmi. Količine zadoščajo za približno 16 cmokov.
Sestavine za cmoke
- 500 g starega kruha
- 100 g čebule
- 3 jajca
- pest peteršilja
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici olja
- 2 dl mleka
- poper
- sol
Sestavine za omako
- pol glave cvetače
- 100 g topljenega sira
- 50 g masla
- muškatni orešček
- 1-2 dl smetane za kuhanje
- žlička česna v prahu
- sol
- poper
Priprava cmokov
- čebulo nasekljaj na drobne kocke in jo popraži
- v ponev dodaj nadrobljen star kruh in ga popraži skupaj s čebulo (če nimaš starega kruha lahko posušiš tudi svežega v pečici)
- mešanico kruha in čebule nekoliko ohladi
- v mlačnem mleku žrvkljaj jajca, dodaj še kislo smetano in prelij mešanico čez mešanico kruha in čebule
- primešaj še nasekljan peteršilj, dobro premešaj in počakaj, da kruh vpije tekočino
- če je masa preveč mokra za oblikovanje postopoma dodajaj pšenični zdrob
- oblikuj cmoke in jih kuhaj v slanem kropu približno 10 minut
- cmoke lahko hraniš tudi v zamrzovalniku
- tik preden cmoke postrežeš jih še na hitro sotiraj na maslu ali mešanici masla in drobtin
In še omaka
- cvetačo nacvetkaj in blanširaj
- stopi maslo, dodaj blanširano cvetačo in nekaj minut sotiraj
- dodaj topljen sir, muškatni orešček, česen v prahu, sol, poper in premešaj
- dodaj še toliko smetane, da dobiš želeno gostoto omake
- s paličnim mešalnikom premešaj omako do gladkega
- če želiš res fino gladko omako jo pred serviranjem še precedi skozi cedilo
Dober tek!