Noč čarovnic je pred vrati, zato si še preden se odpravite na noro zabavo v družbi prijateljev, privoščite okusen čatni s čudovitimi bučami.

Gre za odličen način, kako uporabiti notranjost buče za okusno jed, s katero boste presenetil prijatelje, potem ko se
boste zabavali ob izrezovanjem buč.

Tako hokaido buča kot maslenka sta popolna izbira za pripravo čatnija. Preprost in zabaven recept, ki ga lahko postrežete kot samostojno jed, odlično pa se poda tudi v kombinaciji z mesom in krompirjem.

Za pripravo čatnija iz buč potrebujemo:

  • 1 kg buče
  • 3 majhne rdeče čebule
  • 3 stroke česna
  • 1 rdeč čili
  • 3 stebla rožmarina
  • 3 pomaranče
  • 3 jedilne žlice olja
  • sol in poper
  • 4 lovorjeve liste
  • 2 dl rozin
  • 2 dl jabolčnika
  • 300 g rjavega sladkorja
  • 1 dl praženih bučnih semen

Postopek gre takole:

  1. Iz buče izdolbite meso in odstranite semena.
  2. Bučo, rdečo čebulo in pomarančo narežite na manjše koščke.
  3. V ponvi popražite čebulo in česen ter dodajte začimbe. Pražite 10 minut, dodajte narezano bučo in pomaranče ter pražite naslednjih 10 minut.
  4. Dodajte kis, rozine in rjavi sladkor. Pustite vreti na nizki temperaturi od 1 ure do 1,5 ure. Ne pozabite občasno
    premešati.
  5. Medtem ko se čatni počasi kuha, v ponvi popecite bučna semena.
  6. Ko je čatni pripravljen, dodajte bučna semena, kuhajte še 2 minuti in postrezite v segretih kozarcih ali steklenih posodicah.

Naj se noč čarovnic z bučnim čatnijem prične!