Rustikalni kruh s pivom
Prav poseben kruh s pivom, lanenim oljem ter semeni.
Sestavine
- 500 g gladke bele moke *
- 20 g kvasa *
- 1 čajna žlica sladkorja
- 2 čajni žlici soli
- 1 dl vode
- 2 dl svetlega piva
- 0.5 dl lanenega olja
- 3 žlice lanenih semen
Postopek
- kvas nadrobiš v kozarec, dodaš 1 dl mlačne vode in sladkor, premešaš, pustiš 10 minut
- vmes pripraviš moko, na sredino vliješ kvas, ob robu posode sol, laneno olje, semena
- začneš mešati in postopno doliješ še pivo
- gneteš dokler testo ne postane elastično, pri delu si pomagaš z malce moke, da se testo ne prijemlje dlani
- testo pustiš v posodi, jo pokriješ z vlažno krpo in pustiš pol ure do uro na toplem, da testo vzhaja
- pečico vmes na 180 stopinj Celzija
- testo pregneteš in oblikuješ hlebec ali štruco
- pečeš 50 minut, v pečico pa lahko postaviš tudi ognjevarno posodo z malce vode, kruh bo tako še boljši
- pečen kruh se mora najprej ohladiti, šele nato ga lahko razrežeš
* Partnerja SKETA.si in Presno.si sta Gorenje in Mercator.