Domači prebranec s slanino je zelo enostavna jed. Res pa je, da ga ni možno pripraviti v trenutku. Sicer je dober tudi tisti iz pločevinke, a domače je domače.

Domači prebranec s slanino se lahko postreže kot samostojno jed, vendar večinoma se znajde kot odlična priloga k jedem z žara. Prebranec lahko dodatno začinimo in nadgradimo s čili papriko. Pri tem receptu se lahko izognemo slanini, če si zaželimo brezmesne jedi.

Količina: 2 porciji / Čas priprave:  2-3 ure (brez namakanja) / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 300 g belega fižola
  • 2 lista lovorja
  • 3 žlice olja
  • 400 g čebule
  • 3 čajne žlice mlete rdeče paprike (za pikanten okus uporabi dimljeno)
  • 100 g slanine
  • 1 jalapeno paprika
  • sol in poper

Postopek:

  1. Fižol čez noč namočimo v hladni vodi.
  2. Namočeni fižol odcedimo, prestavimo v lonec, prilijemo svežo vodo in dodamo lovorjeva lista. Fižol kuhamo okoli 30-40 minut.
  3. Kuhani fižol odcedimo a prihranimo vodo od kuhanja.
  4. V posodi primerni za pečico segrejemo olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Pražimo toliko časa, da se vsa čebula v celoti zmehča.
  5. Čebuli nato dodamo mleto papriko, sol in poper.  Premešamo, dodamo kuhan fižol ter zalijemo s 3 dcl vode, ki je ostala od kuhanja fižola.
  6. Sedaj dodamo še na kocke narezano slanino in premešamo. *Tu lahko po želji dodamo pekočo papriko, očiščeno in narezano na kolute.
  7. Posodo prestavimo v pečico, segreto na 180°C.
  8. Prebranec pečemo 60-70 minut. Pečeni prebranec mora biti gost in na površini mora imeti skorjico/ kožico.

Nasveti:

Čas kuhanja fižola je odvisno od njegove starosti. Fižol kuhamo v nesoljeni vodi, saj bo tako hitreje skuhan.

Prebranec lahko nadgradimo s čilijem ali papriko.

Za peko prebranca je najbolje uporabiti glineno posodo.

Poskusi še namaz iz belega fižola s papriko in mlinci s šampinjoni.

Dober tek!