Prebranec je zelo enostavna jed, res pa je, da ga ni možno pripraviti v trenutku. Sicer je dober tudi tisti iz pločevinke, a domače je domače. Recept lahko nadgradiš s čili papriko oziroma mu odvzameš slanino, kadar ga pripravljaš za vegetarijance.

Sestavine za 3-4 osebe

  • 400 g čebule
  • 300 g belega fižola
  • 2 lista lovorja
  • 3 čajne žlice mlete rdeče paprike (za pikanten okus uporabi dimljeno)
  • 100 g slanine
  • 0,5 dl olja
  • sol in poper

Postopek

  • fižol čez noč namočiš
  • kuhaš 30-40 minut v soljeni vodi z listi lovorja
  • fižol odcediš
  • prihraniš vodo od kuhanja
  • čebulo drobno nasekljaš in jo prepražiš na olju
  • dodaš 3 dl vode, ki je ostala od kuhanja fižola, papriko in poper
  • dodaš narezano slanino, zmešaš s fižolom
  • v glineni posodi pri 180 stopinjah C pečeš 60 do 90 minut