Domači prebranec s slanino
Domači prebranec s slanino je zelo enostavna jed. Res pa je, da ga ni možno pripraviti v trenutku. Sicer je dober tudi tisti iz pločevinke, a domače je le domače.

Domači prebranec s slanino se lahko postreže kot samostojno jed, vendar večinoma se znajde kot odlična priloga k jedem z žara. Prebranec lahko dodatno začinimo in nadgradimo s čili papriko. Pri tem receptu se lahko izognemo slanini, če si zaželimo brezmesne jedi.
Količina: 2 porciji / Čas priprave: 2-3 ure (brez namakanja) / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 300 g belega fižola
- 2 lista lovorja
- 3 žlice olja
- 400 g čebule
- 3 čajne žlice mlete rdeče paprike (za pikanten okus uporabi dimljeno)
- 100 g slanine
- 1 jalapeno paprika
- sol in poper
Priprava:
- Fižol čez noč namočimo v hladni vodi.
- Namočeni fižol odcedimo, prestavimo v lonec, prilijemo svežo vodo in dodamo lovorjeva lista. Fižol kuhamo okoli 30-40 minut.
- Kuhani fižol odcedimo a prihranimo vodo od kuhanja.
- V posodi primerni za pečico segrejemo olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Pražimo toliko časa, da se vsa čebula v celoti zmehča.
- Čebuli nato dodamo mleto papriko, sol in poper. Premešamo, dodamo kuhan fižol ter zalijemo s 3 dcl vode, ki je ostala od kuhanja fižola.
- Sedaj dodamo še na kocke narezano slanino in premešamo. *Tu lahko po želji dodamo pekočo papriko, očiščeno in narezano na kolute.
- Posodo prestavimo v pečico, segreto na 180°C.
- Prebranec pečemo 60-70 minut. Pečeni prebranec mora biti gost in na površini mora imeti skorjico/ kožico.
Nasveti:
Čas kuhanja fižola je odvisno od njegove starosti. Fižol kuhamo v nesoljeni vodi, saj bo tako hitreje skuhan.
Prebranec lahko nadgradimo s čilijem ali papriko.
Za peko prebranca je najbolje uporabiti glineno posodo.
Poskusi še namaz iz belega fižola s papriko in mlinci s šampinjoni.
Dober tek!