Havajska roža (fernandeli)
Tu je recept za havajske rože. Sladica je znana pod različnimi imeni. Havajska roža, fernandeli, malce je podobna tudi osjemu gnezdu. Puhasto testo, maslena krema z rumom in veliko mleka se v tem receptu združijo v božansko dobroto.
Količina: 10 rolic / Čas priprave: 60 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 500 g moke
- zavojček suhega kvasa
- 3 dl mleka
- 0,5 dl ruma
- 10 žlic sladkorja
- 100 g masla
- dve jajci
- ščep soli
Priprava:
- najprej zamesi testo tako, da zmešaš moko, kvas, jajci, sol in 2 dl toplega mleka
- pripravljeno testo pusti vzhajati eno uro
- vmes stopi maslo in mu primešaj sladkor, dobro premešaj
- testo razvaljaj na tanko in premaži z mešanico masla in sladkorja
- zavij v rolado in nareži na približno 3 cm široke rezine
- pripravi pekač in vanj polagaj rezine z odrezano stranjo navzdol, med njimi pusti centimeter, dva prostora, saj bodo še precej narastli
- pusti vzhajati še pol ure, vmes pa segrej pečico na 220 °C
- peci 20 minut pri 220 °C, nato odstrani iz pečice in prelij s preostankom mleka (ki ga prej segreješ) in rumom
- postavi nazaj v pečico še za 10 – 15 minut pri 180 °C
- odstrani iz pečice, nekoliko ohladi in postrezi
Dober tek!