Kombinacija krompirja, fižola, zaseke, soli, popra ter čebule in česna. Povsem enostavna in hitra priprava jedi z dolgo tradicijo na slovenskih tleh.

Sestavine za 4 osebe

  • 500 g krompirja
  • 400 g odcejenega kuhanega rjavega fižola (kupimo v konzervi ali skuhamo doma)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 jušna žlica zaseke (ali kokosovega/olivnega olja, če iščete brezmesno različico)
  • sol in poper

 




Postopek

  • olupimo in na manjše kose narežemno krompir, ki ga nato kuhamo v litru vode, ki jo posolimo z 9 grami soli
  • vmes na zaseki prepražimo nasekljano čebulo, proti koncu praženja dodamo še drobno nasekljan česen
  • fižol predhodno pripravimo (namakamo in skuhamo) ali uporabimo že pripravljenega v pločevinki
  • v posodi pretlačimo kuhan krompir, fižol, prepraženo čebulo in česen, po okusu solimo in popramo
  • po potrebi dolijemo malce vode v kateri se je kuhal krompir
  • postrežemo in ne pogrevamo, kot tudi sicer velja za jedi s krompirjem

Opombe: razmerje fižola in krompirja je različno. Nekateri prisegajo, da je krompirja občutno več, tudi do razmerja 2:1. Meni je bolj všeč podobna količina, takšna, kot je v receptu. Če boste fižol kuhali doma, ga najprej čez noč namočite, nato kuhajte in šele proti koncu solite. Če boste solili prej, se bo fižol kuhal dlje. Namesto rjavega fižola lahko eksperimentirate tudi z drugačnim, ena izmed možnosti tudi je, da polovico fižola nadomestite s kuhano čičeriko.