Novi Toyota Prius ali kako se je rodil Šobski suši

Stojim na križišču, kamor koli se ozrem se nekaj premika. Starejša gospa skrbno razstavlja cvetje, ki ga je najbrž nabrala še preden sem danes prvič pritisnil dremež na telefonu. Nekaj poslovnih uniformirancev strmi v telefone. Z izjemno spretnostjo navigirajo med gnečo – kot bi imeli vgrajene parkirne senzorje, radar in še kakšen pripomoček.

Moje misli pa medtem begajo po današnjih načrtih. Odločil sem se, da združim karseda veliko užitkov v en čudovit dan. Vozil bom slastnega novega hibrida, jedel domač bučni štrudelj z makom, si privoščil kozarec ali dva vrhunskega lokalnega vina, se nastavljal soncu in družil z očetom in prijateljem, ki se je nekako izgubil v daljnem Prekmurju. Lendava prihajam!

toyota-prius-3

Hibridne ideje

Obožujem hibride. Pa naj bodo to avtomobili, jedi, ideje, žanri glasbe… Nekaj prvinskega je v tem, da se zlije več na videz nepovezanih reči v povsem novo stvarjenje. Elektrika in bencin, brusnična marmelada in delikatesne kisle kumarice, Norah Jones in AC/DC. Noro seksi!

Ko sem v roke dobil novega Priusa sem rahlo umrl od veselja. Že od prvega modela imam z njim skrivno razmerje. Spomnim se kako so se mi zasvetile oči, ko sem prvič slišal, da se lahko do določene hitrosti pelje izključno na elektriko. Vau! Prva stvar, ki sem jo z njim naredil je, da sem ponosno, v tišini, paradiral po parkirišču kot ameriški nevidni bombnik. Vse kar je bilo slišati, ko sem peljal mimo gruče ljudi, je bil glas Hindi Zahire in njenega sočnega Beautiful tanga, ki je nabijal z JBL zvočnikov.

toyota-prius-5

Vožnja z domišljijo

Prius ne skriva svojih tehnoloških bonbončkov. Pri avtomobilih ne maram dologčasne in špartanske notranjosti. Rabim ekrane, heads up displaye, avto pilote, internetno povezavo, aktivni tempomat, espresso aparat in veliko svetlečih luči. In ta avto je prišel dokaj blizu mojem okusu. Prav nič nimam proti, če se vozilo z menoj še pogovarja s prijetnim ženskim glasom in mi morda med vožnjo zmasira hrbet. Potrebujem torej avtomobil, ki je narejen z domišljijo in me navdihne vsakič, ko pritisnem tipko Start. Pa tudi, če se samo zapeljem v najbližji Mercator po paket ekoloških suhih marelic.

Gremo na pot

Novi Prius se ponaša z izredno nizko porabo goriva in ker sem človek, ki rad vse preizkusi, sem z veseljem sprejel izziv. Relativno mirna mestna vožnja me je že presenetila s svojimi 3,2 litri porabe, zdaj pa je na vrsti še preizkus vožnje po avtocesti od Ljubljane do Lendave.
Navigacijo sem usmeril na Hišo vina Cuk, vklopil Lane Keep assist, ki naj bi me opozoril ob neželeni menjavi voznega pasu, nastavil aktivni tempomat, vklopil glasbo in odjadral proti vzhodu.

Vožnja je bila fantastično preprosta in gladka. Vmes sem razmišljal o tem koliko vina si bom lahko privoščil, če pojem dva kosa odličnega bučnega štrudlja in kako dobro je, da avto nima vgrajenega alkotesta, ki bi vztrajal pri absolutni ničli. V dobri uri in pol sva z očetom prispela na cilj v s soncem obsijano Lendavo.

Kulinarika in dobro življenje


Hiša vina Cuk je destinacija, ki vam jo toplo priporočam. Razgled s terase je fantastičen, osebje je neverjetno prijazno in z veseljem skrbno razložijo vse o njihovi, morda malenkost preveč skromni, vinski karti. Od vin sem najprej poskusil kozarec Banffy’s modrega pinota, poleg pa sem naročil še domač bučni štrudelj z makom. Kombinacija okusov štrudlja mi je skupaj s fantastično teksturo pričarala majhen kulinarični orgazem. Modri pinot pa je bila osvežujoča izbira za poleg, ker resnično nisem premogel še sladkega vina. Po dobri uri odlične družbe, reševanja sveta, vrhunskega ambienta in toplega sonca sem brbončice osvežil še s Piroškinimi solzami in se poslovil.

Saj res, da ne pozabim še na porabo goriva. 3,7 litra na 100 km sem dosegel s prižgano klimo in vožnjo v povprečju nekoliko nad omejitvami. Najbrž bi to lahko še znižal z nekoliko bolj asketsko vožnjo. Kot, da dan ne bi bil že dovolj popoln me med vožnjo nazaj v Ljubljano prešine ideja za nov recept. Kaj, če bi pripravil hibridno jed? Nekaj, kar bo združilo dve različni kulturi in ideji. Rodil se je šobski suši, ki ga sicer še nisem dovolj izpopolnil, da bi vam predstavil recept. Vse ob svojem času.

toyota-prius-2

Toyota.si

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi