Domača češnjeva pita z vanilijo

Domača češnjeva pita z vanilijo

Kaj storiti, ko imaš slab kilogram svežih, domačih češenj odveč? Domačo češnjevo pito z vanilijo! Sočne češnje obogatene z vanilijo in krhkim testom bodo razveselile vsakega, ki jih bo poskusil.

Domača češnjeva pita z vanilijo

Domača češnjeva pita z vanilijo je najslajša poleti, ko si na kos položimo še kepico vanilijevega sladoleda. Nadev je bogat in njegov sladko kisel okus se čudovito ujame med plasti krhkega testa. Če jo čez leto preveč pogrešamo pa si jo lahko privoščimo tudi z zamrznjenimi češnjami ali višnjami.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za krhko testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • eno jajce
  • ščep soli

Sestavine za češnjev nadev:

  • 500 g svežih razkoščičenih češenj
  • 3 žlice sladkorja
  • žlička vanilije v prahu, ekstrakta ali arome
  • 2 žlici koruznega škroba
  • pol žličke soli

Priprava češnjeve pite:

  1. V multipraktik stresemo moko, narezano hladno maslo, sladkor, sol in jajce. Vse skupaj zmešamo do drobtinaste teksture. Drobtinasto testo prestavimo na delovno površino in ga z rokami pregnetemo, da se v celoti poveže in zgladi.
  2. Testo razdelimo na dva dela, ju oblikujemo v ploščat krog,  zavijemo v folijo za živila in prestavimo v hladilnik za 30 minut.
  3. Medtem, ko se testo hladi operemo in razkočiščimo češnje.
  4. Češnje prestavimo v skledo in jih zmešamo s škrobom, sladkorjem, vanilijo in soljo. Pustimo jih odstati dokler ne pripravimo testa.
  5. Za pito bomo potrebovali pekač s premerom 22 cm. Eno polovico ohlajenega testa na pomokani površini razvaljamo na 5 mm debeline in z njim obložimo pekač za pito. Testo s prsti rahlo pritisnemo ob robove pekača, da se lepo oblikuje tudi rob pite.
  6. Sedaj čez testo razporedimo marmorirane češnje.
  7. Drugo polovico testa zopet razvaljamo na 5mm debeline. Razvaljamo ga v velik krog, ki ga razrežemo na 1- 1,5 cm široke trakove.
  8. Trakove testa previdno prepletemo v obliki mreže čez nadev.
  9. Pripravljeno pito prestavimo v ogreto pečico na 180 °C in jo pečemo 50-60 minut na srednjem grelu.
  10. Pečeno pito odstranimo iz pečice in jo pustimo odstati 10 minut.
  11. Postrežemo jo z veliko kepico vanilijevega sladoleda ali stepene smetane.

Nasveti:

Za pripravo pite lahko uporabimo sveže ali zamrznjene češnje.

K nadevu lahko dodamo kardamom, ki se čudovito ujame s češnjami ali pa dodamo malo višnjevega likerja.

Če nas mreža straši lahko drugo polovico testa nerazrezano položimo čez nadev, tako da je pita v celoti pokrita. V tem primeru na sredini razvaljanega testa izrežemo manjšo luknjo, da bo para lahko uhajala ven. Testo ob robovih modela stisnemo in porežemo višek testa.

Poskusi še polentino pito z lečo in paradižnikom ter malinove sladoledne lučke s čokolado.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi

  • Jabolčna pita s slano karamelo

    Jabolčna pita je klasika, če pa ji dodamo slano karamelo postane pa popolna, greha vredna sladica za vse ljubitelje jabolčnih…

  • Kokosove kroglice z avokadom LCHF

    Hitro pripravljene kokosove kroglice z avokadom brez peke. Z uporabo primernih sladil postane sladica pripravna tudi za zagovornike prehrane z…

  • Slastna jabolčna pita

    Retro jabolčna pita, ki vsaj mene spomni na nedeljske popoldneve v družbi starih staršev. Jabolka, cimet, sladkor in veliko nostalgije….

  • Bavarski sirni namaz – Obatzda

    Bavarski sirni namaz – Obatzda je tradicionalna sirna specialiteta. Najpogosteje se ga pripravlja z mešanjem mehkega sira Camembert z maslom….

  • Sladki taquitosi z Linolado

    Sladki taquitosi z Linolado so nekaj neverjetnega. Vzamemo tortiljo, najbolje korzuno, jo razrežemo na štiri trikotnike in jih zavijemo. Nato…

  • Svinjska rebra z medeno glazuro

    Svinjska rebra z medeno glazuro so izjemno sočna, rahlo sladka in pikantna.  Sočno zapečeno meso je bogato premazano z medeno…