Torta Caprese

Torta Caprese

Torta Caprese izvira iz italijanskega otoka Capri. Torta naj bi nastala povsem pomotoma, ko je pek pozabil dodati moko v biskvit in nastala je slavna torta Caprese s sočno notranjostjo in hrustljavo skorjico. Preprosta sladica, ki osvoji srce in naše brbončice.

Torta Caprese

Torta Caprese me s svojo sočno sredico in hrustljavo zunanjostjo po strukturi nekoliko spominja na brownije. Preproste sladice so najboljše in Caprese je najboljša še topla, postrežena s stepeno smetano, kepico sladoleda ali svežimi jagodami. Pred teboj je recept za brezkompromisno brezglutensko razvajanje, poskusi jo.

Čas priprave: 65 minut / Količina: 12 kosov / Zahtevnost: 2 od 5 / Premer: 23 cm

Sestavine za torto Caprese:

  • 250 g masla
  • 300 g mletih mandljev
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 250 g kvalitetne temne čokolade
  • 5 jajc

ZA PRILOGO:

  • Stepena smetana
  • Jagode

Priprava:

  1. Temno čokolado nadrobimo na manjše koščke, jo stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo.
  2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  3. Zdaj vzamemo maslo, segreto na sobno temperaturo in mu primešamo polovico sladkorja. Če imamo hladno maslo, ga preprosto naribamo in postavimo za nekaj minut na radiator ali ga pustimo na pultu, da se zmehča. Na takšen način bomo maslu izdatno povečali površino in se bo veliko hitreje segrelo.
  4. Maslo in sladkor stepamo toliko časa, da se maslo posvetli.
  5. Stepenemu maslu nato postopoma dodajamo rumenjake in ves čas mešamo z ročnim mešalnikom.
  6. Nato k masi vmešamo še stopljeno čokolado in mlete mandlje.
  7. V ločeni skledi stepemo beljake in preostalo polovico sladkorja. Beljake stepamo do mehkih vrhov.
  8. Stepene beljake vmešamo k preostali masi in vse nežno premešamo.
  9. Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo tortni pekač (23 cm).
  10. Maso vlijemo v pekač in prestavimo pekač v pečico za 40 minut.
  11. Kolač odstranimo iz pečice in ga popolnoma ohladimo preden ga odstranimo iz pekača.
  12. Postrežemo ga s kepico stepene smetane ali sladoledom. Poleg se odlično poda tudi sveže sadje.

Nasveti:

Mandlje v biskvitu lahko nadomestimo delno ali v celoti z mletimi orehi, lešniki ali pistacijami.

Poskusite tudi Sacher torto in presno čokoladno mono tortico s figami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi

  • Grahova kremna juha

    Zelo nežna in okusna zelenjavna juha, ki je primerna tudi za popolne začetnike. Potrebuješ grah, krompir, čebulo, česen, maslo, smetano…

  • Gobov golaž

    Gobov golaž je prava jesenska poslastica. Bogati okusi in arome kar kličejo po še in še. Pri receptu uporabimo mešane…

  • Rižota z morskimi sadeži

    Slastna rižota, ki nastane v pol ure in je polna morskih okusov. Za pripravo ne potrebuješ veliko, le eno posodo…

  • Presna jabolčna rezina

    Enostavna in hitro pripravljena presna jabolčna rezina s prelivom. V hladilniku ostane uporabna 3 do 4 dni. Krema Preliv Postopek…

  • Tres leches kolač

    Tres leches kolač je izjemno sočna sladica, ki se v ustih kar stopi. Ima prijeten nežen okus po vaniliji in…

  • Japonska pita iz treh sestavin

    Japonska pita iz treh sestavin je kot mali pekovski čudež, ko nam zadiši sladko. Ima prijetno kremno teksturo, je ravno…