Vegi vampi po tržaško

Vegi vampi po tržaško

Vegi vampi po tržaško so okusna in nasitna vegetarijanska različica klasičnih “vampov”, pripravljena iz bukovih ostrigarjev v bogati paradižnikovi omaki z vinom, zelišči in sirom. Odlična ideja za hitro kosilo ali večerjo, ki jo postrežemo s kruhom, polento ali pire krompirjem. Popoln recept za ljubitelje zelenjavnih enolončnic in italijanskih okusov.

Vegi vampi po tržaško

Količina: 2 porciji / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 čebula, srednje velika
  • 1 korenje, narezano na drobne kocke
  • 2 stroka česna
  • ¾ stebla zelene, narezana na drobne kocke
  • 300 g bukovih ostrigarjev
  • 100 ml belega vina, suho
  • lovorjev list
  • žlička sladke paprike
  • ⅓ žličke majarona
  • ⅓ žličke origana
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 250 ml vode
  • žlička soli
  • ⅓ žličke popra
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 3-4 žlice parmezana, nariban
  • 2 žlici svežega peteršilja, nasekljan
  • žlica belega balzamičnega kisa

Priprava:

  1. V loncu segrejemo olivno olje in dodamo drobno nasekljano čebulo, korenje, zeleno in česen. Premešamo ter pražimo na zmernem ognju 6-8 minut.
  2. Dodamo na trakove natrgane bukove ostrigarje in jih pražimo približno 5 minut.
  3. Prilijemo belo vino in ga pokuhamo, približno 2 minuti.
  4. Dodamo lovorjev list, sladko papriko, majaron in origano.
  5. Prilijemo paradižnikovo mezgo, vodo in začinimo s soljo ter poprom. Dobro premešamo in kuhamo na zmernem ognju 10-12 minut, da se omaka pokuha za polovico.
  6. Primešamo kruhove drobtine in nariban parmezan. Kuhamo le toliko časa, da se jed zgosti.
  7. Odstavimo z ognja in primešamo svež peteršilj in balzamični kis.
  8. Jed postrežemo skupaj s kosom svežega kruha, polento ali pire krompirjem.
  9. Dober tek!
Vegi vampi po tržaško

Nasveti:

Dodaj ščep dimljene paprike za bolj “mesnat” in rahlo dimljen okus.

Če bukovih ostrigarjev ni na voljo, jih lahko nadomestiš z mešanico šampinjonov in shiitake gob za bolj izrazit umami okus.

Veganska različica: Parmezan zamenjaj z veganskim sirom ali pa uporabi prehranski kvas (nutritional yeast) za podoben sirast priokus.

Poskusite tudi cvetačne zrezke v kremni gobovi omaki in preprost presni “pad thai”.

Dober tek!

Naročnik vsebine Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi

  • Krhki čokoladni piškoti

    Krhki čokoladni piškoti so resnično krhki in se v ustih kar stopijo. Drobljiva tekstura naredi piškote izredno lahke in nenasitne….

  • Domač rižev narastek

    Domač rižev narastek te takoj popelje nazaj v otroštvo. Priljubljena sladica je izredno preprosta za pripraviti in s svojim okusom…

  • Polentina torta s toffee kremo

    Polentina torta s toffee kremo je sladica, ki prijetno preseneti. Namesto biskvita ponosno stoji polenta, obdana je s kremastim toffee…

  • Kruh s Sport müsliji

    Kruh s Sport musliji je sladka in bolj zdrava različica kruha, ki vam bo polepšala zajtrk. Idealen je za sladke…

  • Domači beli kruh

    Te mika domači beli kruh? Potrebuješ moko, vodo, kvas, sol in šcepec sladkorja. Pa pečico in nekaj časa ter volje….