Čokoladni razpokančki

Čokoladni razpokančki

Čokoladni razpokančki sodijo med tiste piškote, ki jih je pred menoj potrebno skrivat! Le kdo se lahko upre tisti mehki čokoladni sredici? Ker jih vedno zmažem cel krožnik jih pečem samo takrat, ko pričakujem obiske.

Čokoladni razpokančki

Čokoladni razpokančki so verjetno eni izmed bolj preprostih piškotov. Praktično vse zmešamo v eni skledi, ohladimo, nažličkamo, povaljamo v sladkor v prahu in spečemo. Edino kar je treba paziti je, da jih ne pečemo preveč časa, da dobimo tisto slavno mehko čokoladno sredico, po kateri slovijo ti naravnost fantastični piškoti. Njami.

Pri teh piškotih je pomembno, da uporabimo kvalitetno temno čokolado. Poskusil sem že z najcenejšo in rezultat z dobro čokolado je neskončno boljši. Priporočam.

Čas priprave: 90 minut (vključno s hlajenjem) / Količina: 30 razpokančkov / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za razpokančke:

  • 100 g belega sladkorja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • 230 g temne čokolade
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 210 g moke
  • ½ žličke soli
  • 50 ml mleka
  • 100 g sladkorja v prahu za posip

Priprava:

  1. Rjavi in beli sladkor stepamo z maslom segretim na sobno temperaturo. Maslo lahko hitro segrejemo tako, da ga preprosto naribamo in pustimo stati na pultu nekaj časa. Še hitreje se bo segrelo nad radiatorjem.
  2. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici (topimo jo po 30 sekundnih intervalih).
  3. Masleni masi postopoma vmešamo jajci in nato še stopljeno temno čokolado.
  4. V skledo presejemo moko, pecilni prašek, cimet in sol.
  5. Začinjeno moko zdaj postopoma primešamo k masleni masi.
  6. V gosto testo zlijemo še 50 ml mleka in dobro premešamo.
  7. Testo pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo v zmrzovalnik za 30 minut.
  8. Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pladenj s peki papirjem.
  9. Ohlajeno testo nažličkamo z žlico za sladoled (ali kar navadno žlico) in ga oblikujemo v kroglice, ki jih pred peko dobro pomokamo v sladkorju v prahu.
  10. Kroglice polagamo na pladenj z razmikom, saj se med peko razširijo.
  11. Pečemo jih 10-12 minut.
  12. Pečene razpokančke pustimo nekaj minut na pladnju preden jih postrežemo.

Nasveti:

Pred peko lahko v kroglice skrijemo mehke karamelne bonbone, za ekstra presenečenje.

Pečene piškote lahko hranimo do 5 dni v pokriti posodi.

Poskusite tudi vanilijeve kifeljčke ali presne dvojne čokoladne brownije.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi

  • Limonina sirna pita s slano karamelo

    Svežina limone, hrustljavo testo in svilnat preliv slane karamele. Postrezi z nasmehom. Sestavine TESTO NADEV KARAMELA Priprava Karamelni preliv Dober…

  • Borovničeva pita

    Pite so ljubezen. Za vse ljubitelje borovnic je tukaj recept, ki nikoli ne razočara. Borovničevo pito lahko pripraviš v mono…

  • Polentina shakshuka z baziliko

    Polentina shakshuka z baziliko je odlična jed, ki jo pripravimo v res kratkem času. Kremna polenta je obogatena s parmezanom…

  • Čokoladni mousse v 20 minutah

    Vsestransko uporaben čokoladni mousse, ki je lahko z dodatkom svežega sadja tudi izvrstna sladica. Pripravljen je zelo hitro in omogoča…

  • Ovseni piškoti s čokolado

    Ovseni piškoti s čokolado so slastni piškoti, ki jih skoraj hitreje pripravimo kot pa pojemo. Le par sestavin je potrebnih,…