Kako prihraniti pri hrani?

Koliko denarja vržeš vsak mesec v smeti? Te zanima, kako poskušam jaz doma zmanjšati metanje hrane v smeti? Kako varčevati? Začne se pri načrtovanju nakupov, nadaljuje pri nabavi hrane in konča pri kuhanju in uživanju hrane.

Načrtovanje

Tedenski jedilnik

S pripravo tedenskega jedilnika dosežemo dvoje: točno vemo, kaj bomo jedli in prihranimo čas za dnevno tuhtanje, kaj skuhati, kaj je v hladilniku in kaj moramo kupiti. Vemo, ker načrtujemo. In tako prihranimo čas in denar. Namig: takoj, ko pripraviš jedilnik, sestavi nakupovalni listek, obenem pa poglej po shrambi, v hladilniku in zamrzovalniku, kaj že imaš doma.

Nakupovalni seznam

Sam uporabljam brezplačno aplikacijo Google Keep. Do nje dostopam na mobitelu, tablici, računalniku. Pišem seznam reči, ki jih moram kupiti. Seznam lahko tudi deliš z družinskimi člani. Poskusi čim več nakupov zabeležiti v seznamu. S tem se izogneš podvajanju nakupov ter impulzivnim nakupom v trgovini. Disciplina se splača!

Nakupovanje

Izbira trgovin

Že pri načrtovanju nakupovalnega seznama si lahko označiš, kje kupiš kaj. Med trgovci so razlike, vsak ima svoje preference. Pametno je tudi upoštevati akcijske ponudbe, razne bonitetne programe in časovno omejene popuste. V vsakem primeru je s seznamom v dlani lažje pomisliti, kje boš pustil svoj denar.

Obisk trgovine

Pojdi sam, brez otrok. Drži se nakupovalnega seznama. Kupi toliko, kot si napisal. Pojdi do blagajne. Če se po trgovini dolgo sprehajaš kupiš še kaj, kar ne potrebuješ. Trgovino obišči 1x tedensko. Izjema so dnevni nakupi kruha. Večina živil ima rok trajanja vsaj en teden ali več.

Izdelki pred iztekom roka

Slednji so še povsem uporabni. Včasih se jih lahko zamrzne ali uporabi kot sestavino v jedi, ki se jo potem shrani na hladnem ali v zamrzovalniku. Tovrstni izdelki, včasih so med njimi tudi produkti za gospodinjstvo, so lahko odličen nakup in način, kako prihraniti.

»Nepopolno« sadje in zelenjava

Na oddelkih sadja in zelenjave se skoraj vedno najde takšne, ki so nepravilnih oblik ali dokaj zreli. So cenejši, še vedno okusni in z njimi lahko recimo pripraviš sokove, marmelade, jih vložiš ali kar takoj uporabiš.

Hramba živil, priprava in uživanje hrane

Hladilnik

Naj bo čist, urejen. Imej nadzor nad vsebino in premakni naprej tiste izdelke, ki so pred iztekom roka. Če tega ne počneš, se v ozadju polic pogosto najdejo že zdavnaj pokvarjeni izdelki, ki so bili spregledani.

Priprava hrane

Spoštuj recepte, bodi skrben pri izrabi živil, ne podaljšuj toplotne obdelave po nepotrebnem. Prav tako lahko veliko dosežeš z uporabo pokrovk, posod za kuhanje po pritiskom in hkratno pripravo več jedi v pečici.

Količine hrane

Ne kuhaj lačen. Ne kupuj lačen. Upoštevaj, da ni smoter kosila to, da po njem vsi obležijo na tleh s polnim želodcem. Praksa pokaže, koliko hrane je dejansko potrebne, da so vsi siti. Če že kuhaš na zalogo, to zalogo koristno uporabi naslednji dan. Čim prej s kuhano hrano na hladno. Ali pa to jed zamrzni, a le preveri, če je primerna za takšno hrambo.

Kruh

Ga mečeš stran? Nareži ga na rezine, zamrzni in uporabi vsak dan toliko, kot je potrebno. S starim kruhom pa pripravi drobtine ali pecivo, kot je recimo žemljača.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi