Musaka
Tradicionalna balkansko turška jed, ki je fenomenalnega okusa in dopušča veliko mero individualnosti pri pripravi. Moj recept vsebuje malce manj mesa in več zelenjave, seveda pa ga lahko prilagodiš svojemu okusu in bo še vedno izjemen.
Sestavine za 8 porcij
- 350 g mletega mesa (goveje mleto meso)
- 1 paprika (rdeča/rumena ali zelena)
- 2 dl paradižnikove mezge
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 3 dl jušne osnove (mesne ali zelenjavne)
- timijan
- origano
- sol in poper
- 1,5 kg krompirja
- 1 dl kisle smetane
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
Postopek
- krompir olupiš, narežeš na rezine, skuhaš v rahlo slani vodi
- čebulo očistiš, drobno nasekljaš
- česen stisneš
- papriko drobno nasekljaš
- na olju prepražiš čebulo, ji nato dodaš še česen in papriko
- dodaš mleto meso, malce prepražiš
- zaliješ z jušno osnovo in paradižnikovo mezgo
- dodaš čajno žlico suhega timijana in čajno žlico suhega origana
- soliš in popraš po okusu
- kuhaš na zmerni temperaturi toliko časa, da se meso zmehča, po potrebi dodatno doliješ toplo vodo
- pekač namažeš z maslom/mastjo
- vanj najprej plast krompirja
- nato plast mesne omake
- spet krompir
- meso
- zaliješ z omako (zmešaš jajci, kislo smetano, mleko in nariban sir)
- pečeš 60 minut pri 180 stopinjah (konvekcija) ali 170 stopinjah (ventilacija)
- ko je zlato rumeno zapečeno odstraniš iz pečice
- pred postrežbo naj počiva 10 minut v pekaču